Strömstads Tidning

Hårda sparkrav på skolan

Hårda sparkrav föreslås när budgetanvi­sningarna för 2020 ska klubbas igenom under måndagens kommunfull­mätige i Tanum. Barn- och utbildning­snämnden föreslås spara 8,4 miljoner, varav hälften redan i år.

- Linda Smith linda.smith@stnb.se 0526-624 06

Hårda sparkrav föreslås när budgetanvi­sningarna för 2020 ska klubbas igenom under måndagens kommunfull­mäktige i Tanum. Redan i år kan barnoch utbildning­snämnden bli tvungna att sänka kostnadern­a med 4,5 miljoner.

Det här beror på flera års misskötsel, där man inte har haft koll på någonting, varken beslut, pengar eller budget louise Thunström (S)

I budgetanvi­sningarna för 2020 föreslås att nämnderna ska spara totalt 10 miljoner kronor, vilket motsvarar cirka en procent. Men redan i år kan barn- och utbildning­snämnden bli tvungna att sänka kostnadern­a med 4,5 miljoner.

– Det här beror på flera års missskötse­l, där man inte har haft koll på någonting, varken beslut, pengar eller budget. Vi har också dåliga resultat ovanpå det, säger Louise Thunström (S), opposition­sråd och förste vice ordförande i barn- och utbildning­snämnden.

– Dessutom har vi redan nu tagit massa beslut som vi måste få jobba igenom. Vi kan inte garantera elevernas undervisni­ng om det ska ske så snabba besparinga­r, fortsätter Louise Thunström.

Hon har skrivit en reservatio­n mot de föreslagna besparings­kraven, där hon bland annat pekar på att kommunen använt tillfällig­a medel i reguljär verksamhet.

– När man till exempel sålt mark eller fått mycket pengar för flyktingmo­ttagandet till exempel, så har pengarna använts till den vanliga skol- och omsorgsver­ksamheten. Och när pengarna tagit slut, för det är ju tillfällig­a statsbidra­g, så har man byggt upp en organisati­on som man inte kan hantera, säger Thunström.

I reservatio­nen föreslås också att nämnden får slippa sparkravet på 4 miljoner år 2020.

Liselotte Fröjd M), kommunstyr­elsens ordförande och ledamot i kommunfull­mäktige menar att besparinga­rna är nödvändiga.

– För att kunna nå de ekonomiska målen som fullmäktig­e har satt upp så behöver nämnderna göra effektivis­eringar, säger Fröjd.

Hon menar att kommunen måste möta upp den ökade befolkning­smängden och invånarna som blir allt äldre, med att spara inför framtida behov.

– Vi ökar invånarant­alet och vi behöver göra investerin­gar, dels blir folk äldre. Vi är inte ensamma om det här i Sverige, men vi har ändå klarat oss bra tycker jag jämfört med flera andra kommuner. Vi har inte behövt höja skatten heller, som det är just nu. Jag tycker det är bra att man börjar redan nu. Även om vi har pengar år 2020 och 2021, så är det ändå år framför det som vi behöver ha pengar, fortsätter Fröjd.

När det gäller barn- och utbildning­snämnden menar Liselotte Fröjd att besparning­arna inte kommer att påverka verksamhet­en.

– I genomlysni­ngarna vi håller på med i barn- och utbildning­snämnden ser vi att vi kan spara på kostnader utan att det drabbar verksamhet­en. Det är klart att det är mycket pengar men Bun har en budget på 386 miljoner och då finns det finns utrymme för effektivis­ering. Genomlysni­ngen som vi håller på med kommer att hjälpa oss med att se hur vi kan göra, säger Fröjd.

Gobben Ohlsson Haugland är gruppledar­e för Sverigedem­okraterna och sitter bland annat som ledamot i barn- och utbildning­snämnden. Han har inte varit med i budgetarbe­tet, men anser att besparings­kraven på Bun är fel.

– Kommunen har som mål att växa med fler invånare i kommunen, men jag personlige­n har som tro att vi behöver sänka våra koncernkos­tnader först. Vi behöver inte växa just nu, utan vi stannar upp lite och betalar av lite, istället för att hålla på att låna mer, säger Gobben Haugland.

Han tycker att det känns som att kommunerna tävlar sinsemella­n om vem som ska nå befolkning­smålet först.

– Det har varit lite av en hets kring det här en del år. Jag tycker att det är helt fel sätt att arbeta. Vi ska jobba för vår kommuns bästa och för invånarnas bästa och då handlar det inte om att bygga 300 lägenheter på ett år eller under en mandatperi­od. Utan vi ska vara återhållsa­mma med de skattemede­l vi får in och ge till våra barn och våra äldre som bor på våra boenden, säger han vidare.

 ??  ??
 ?? Bild: Jenny Johansson ?? liselotte Fröjd (M), kommunstyr­elsens ordförande i Tanum, menar att sparkravet för Bun på 8,4 miljoner kronor inte kommer att påverka skolverksa­mheten.
Bild: Jenny Johansson liselotte Fröjd (M), kommunstyr­elsens ordförande i Tanum, menar att sparkravet för Bun på 8,4 miljoner kronor inte kommer att påverka skolverksa­mheten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden