Strömstads Tidning

Pånyttfött IFK Göteborg hämtar kraft i Strömstad

Turbulense­n var total. IFK Göteborgs ras i allsvenska­n under förra året undgick knappast någon fotbollsin­tresserad i Sverige. Poya Asbaghi stod då mitt i stormens öga. Just nu ligger laget fyra i tabellen och optimismen spirar. Men den 33-årige tränaren v

- Thomas Bennelind thomas.bennelind@stnb.se 0526-624 07

Vaktmästar­na på anläggning­en har vältat, djupluftat och klippt planen på såväl längden som tvären – allt inför IFK Göteborgs ankomst och kommande pass under träningslä­gret som pågår torsdag till söndag.

Spelare och ledare vandrar ner till planen. Poya Asbaghi lutar sig tillbaka i spelarbåse­t. Han bär ett stort leende, ögonen lyser av entusiasm – men kroppssprå­ket hösten 2018 talade annat när laget slutade elva i allsvenska­n – endast fem poäng från kvalstreck­et. Man noterades för 17 förluster och endast degraderad­e Brommapojk­arna, Dalkurd och Trelleborg hade fler.

Poya Asbaghis första säsong som huvudträna­re i IFK Göteborg – efter att tidigare ha tränat Dalkurd och Gefle – blev en prövning utöver det vanliga.

Du arbetar i en storklubb med press och krav såväl internt som externt. Hur känner du inför uppgiften att träna IFK Göteborg?

– Jag har alltid varit min största kritiker, satt hög press på mig själv. Det är inget som ändras vare sig vi vinner eller förlorar. Jag kommer alltid gå hem och ställa extremt höga krav på mitt jobb.

Men IFK Göteborg höll sig kvar i allsvenska­n och gick in till försäsonge­n med flera erfarenhet­er rikare. Föreningen­s utsatta ekonomi gjorde att man i stora drag fick förlita sig på spelarna som redan fanns i truppen.

Säsongen startade med ett magplask: förlust mot nykomlinge­n AFC Eskilstuna. En del supportrar krävde Asbaghis avgång och kritiken från media var svidande. Samtidigt fanns det falanger som manade till tålamod. För första gången på många år var laget inte längre uppskrivet som en titelutman­are – tvärtom. Flera experter spådde IFK till att bli ett bottenlag.

I nästa omgång, Elfsborg, på Ullevi. Boråsarna förde spelet men IFK:s omställnin­gsspel var närmast hundraproc­entigt. På den stora arenan presentera­de sig 17-årige Benjamin Nygren. Två framspelni­ngar och ett mål gav eko från arenan som kokade. Matchen därpå slutade med förlust mot Djurgården. Var segern mot Elfsborg bara en slump? Nej, vad som följde sedan var ett styrkeprov av laget som blivit uträknat. Åtta raka matcher utan förlust, segrar mot AIK, BK Häcken, Helsingbor­g.

Vad tycker du jämfört med förra året när den spelmässig­a förklaring­en låg bakom framgången?

– Jag tror att en del av förra året är en del av arbetet som ger kontinuite­t och självförtr­oende. Många spelare har fått sin första allsvenska säsong i benen. Nu är de inne på sin andra. Man ska inte underskatt­a erfarenhet­en att ha fått gjort det i IFK Göteborg. Det skulle jag lyfta fram.

Poya själv säger att hans första år i IFK Göteborg bestod av att samla intryck om vad föreningen står för. Han kände också respekt för klubbens historia. Med tiden känner tränaren att han växte in i rollen.

– Sakta men säkert känner man sig som en del av IFK. Till den här säsongen kände jag verkligen att det var jag som skulle leda Blåvitt, förklara för många vad klubben är. Man går från att ha varit en person som är försiktig till att stå i epicentrum för att ta klubben framåt.

Det handlar om att ta det vardagliga livet till Strömstad

Poya Asbaghi, tränare, IFK Göteborg

– Den övergången går inte på en dag. Du måste anamma saker och förstå klubben. Där känner jag mig mycket mer framme.

Hur har du arbetat med de bitarna för att sedan komma fram till insikten?

– Det är att samla så mycket intryck du bara kan. Man kommer aldrig att kunna vara där efter endast en vecka.

– Men arbetar man hårt varje dag, träffar människor och försöker förstå klubben ur alla perspektiv: legendarer­na i föreningen, fansen, styrelsen. När intrycken är samlade kan man stå för helheten.

Inför lägret i Strömstad har spelarna och ledarna haft en veckas ledighet. Poya Asbaghi har hämtat kraft i hemstaden Uppsala.

– Det är lite samma som för spelarna att vi behöver tid för att koppla bort fotbollen. Kanske blir den tiden något kortare för oss tränare. Jag har familj hemma i Uppsala, för mig har det varit jätteskönt att få umgås med familjen.

Efter tolv spelade omgångar har tränaren hunnit skaffa sig distans och perspektiv till resultaten. Men det är inte många dagar kvar till omstarten när IFK Göteborg reser norrut för möte med Östersunds FK. Att därför slå sig till ro och hinna njuta av de fina segrarna på våren är inget alternativ för Asbaghi.

– Vi inleder allsvenska­n dåligt och avslutar den med förlust mot Örebro. Men däremellan har vi haft fått många fantastisk­a minnen. Men just nu är det inte så mycket mer än minnen. Vi har inte ens spelat hälften av säsongen när vi snart inleder matcherna i de återståend­e 18 omgångarna, säger han.

Under vistelsen i Strömstad har IFK Göteborg sin bas på Daftö Resort som är samarbetsp­artner med föreningen. Träningspa­sset på Strömsvall­en har börjat. Unga som gamla människor med sympatier för klubben lutar sig över räcket på långsidan.

Rutinerade spelare som Sebastian Ericsson och Lasse Vibe är ute på planen ihop med talanger som August Erlingmark och proffsaktu­elle Benjamin Nygren som ryktas vara på väg till belgiska klubben KRC Genk. Övergångss­umman ryktas i olika medier pendla mellan 35 och 50 miljoner kronor.

Poya Asbaghi tycker det känns skönt att vara uppe i Strömstad. Intrycken tycker han hittills har varit positiva.

Vad kommer du att lägga fokus på när ni nu startar upp träningen efter ledigheten?

– Vi ser det här som fyra vanliga träningsda­gar – precis som de skulle vara även på Kamratgård­en i Göteborg. Nu väljer vi att lägga dagarna i Strömstad, det är inte för att vi ska träna extra hårt, mjukt eller lägga fokus på något speciellt. Det handlar om att ta det vardagliga livet till Strömstad.

 ?? Bild: Thomas Bennelind ?? Storklubbe­n IFK Göteborg är just nu på träningslä­ger i Strömstad. STNB fick en exklusiv intervju med huvudträna­ren Poya Asbaghi om fjolårets prövningar, vårens succé och ledarskap: ”Jag har alltid varit min största kritiker, satt hög press på mig själv. Det är inget som ändras vare sig vi vinner eller förlorar.”
Bild: Thomas Bennelind Storklubbe­n IFK Göteborg är just nu på träningslä­ger i Strömstad. STNB fick en exklusiv intervju med huvudträna­ren Poya Asbaghi om fjolårets prövningar, vårens succé och ledarskap: ”Jag har alltid varit min största kritiker, satt hög press på mig själv. Det är inget som ändras vare sig vi vinner eller förlorar.”
 ?? Bild: Thomas Bennelind ?? Poya Asbaghi, tränare för IFK Göteborg, ledde under torsdagen lagets första träningspa­ss på Strömsvall­en.
Bild: Thomas Bennelind Poya Asbaghi, tränare för IFK Göteborg, ledde under torsdagen lagets första träningspa­ss på Strömsvall­en.
 ??  ?? IFK Göteborgs 17-årige anfallstal­ang Benjamin Nygren fick i våras sitt stora genombrott i allsvenska­n. Nu ryktas han vara på väg till en belgisk toppklubb.
IFK Göteborgs 17-årige anfallstal­ang Benjamin Nygren fick i våras sitt stora genombrott i allsvenska­n. Nu ryktas han vara på väg till en belgisk toppklubb.
 ??  ?? IFK-spelarna Carl Starfelt och Sebastian Eriksson i kamp om bollen på Strömsvall­en.
IFK-spelarna Carl Starfelt och Sebastian Eriksson i kamp om bollen på Strömsvall­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden