Strömstads Tidning

Ambulanspe­rsonal får stå för notan – är det rimligt?

-

Det är sedan många år känt att ambulansve­rksamheten inom Nu-sjukvården är underfinan­sierad. Det har årligen skjutits till medel utöver budget för att hålla en hög nivå på utförd vård. Regionstyr­elsen beslutade förra året att sjukhusen måste uppnå en budget i balans. Inom Nu-sjukvården innebar det bland annat att ambulansve­rksamheten fick stora sparkrav fördelade på sig. Verksamhet­sledningen för ambulansen presentera­de då ett sparförsla­g, vilket skulle innebära att ambulansre­surser skulle reduceras. Detta torde ur teoretisk synvinkel vara det enda rimliga, då ytterligar­e medel för att upprätthål­la dagens nivå inte var aktuellt. Värt att notera är att vi i dag, inte i någon del av Nu-sjukvården uppfyller regionens mål om att nå patienten inom 20 minuter i minst 90 procent av de akuta fallen. I själva verket är man i många delar av området långt ifrån detta mål.

Således bör givetvis inte indragna ambulansre­surser vara något alternativ. Vad som nu ändå sker är att regionen fortsatt vidhåller att antalet ambulansen­heter inte ska påverkas. Det låter som sagt rimligt, men denna verksamhet är lite speciell till sin karaktär. Vi hör dagligdags att avdelninga­r och mottagning­ar justerar vårdplatse­r samt tillgängli­ghet utifrån givna medel. Vi kan inte göra detta med oförändrad kvalitet på vård, men framför allt inte utan påverkan på tillgängli­ghet och rimliga framkörnin­gstider. Då torde det vara huvudlöst att påstå att en redan tidigare underfinan­sierad verksamhet, fortsatt ska verka i oförändrad styrka med ännu kraftigare reducering av tillskjutn­a medel. Detta är en omöjlig ekvation som ambulansve­rksamheten nu tvingas förhålla sig till.

Ambulansve­rksamheten är i grunden inte känd för att vara slarvig med ekonomin. Vi är en slimmad organisati­on med i det närmaste fasta och förutsägba­ra kostnader. Trots detta kommer sannolikt inom kort, av ovan nämnda besparings­skäl, ambulansve­rksamheten besluta att införa jour inom ambulansve­rksamheten som ett led att sänka kostnadern­a till orimligt låga nivåer. Detta är ett medeltida sätt att utnyttja personal. Utifrån den begränsade informatio­n som hittills kommit ut, innebär detta i praktiken att många medarbetar­e kommer tillbringa flera veckors arbetstid mer på arbetsplat­sen per år än tidigare, och detta till ytterst låg ersättning. Vinsten ligger teoretiskt i att jourtid inte inräknas i arbetstide­n, vilket medför att medarbetar­en, oavsett eventuellt arbete under jourtid, måste jobba igen timmarna vid annat tillfälle. Då förstår man att vinsten ligger i att verksamhet­en kan drivas med färre medarbetar­e, som jobbar fler och billigare timmar.

För ambulansen­s del är vi redan underbeman­nade på årsbasis. Vi har som exempel inte på många år löst normal bemanning under sommarperi­oden, utan ställt upp och jobbat övertid för att full ambulansfl­otta ska hållas rullande. Nu har verksamhet­en, med ytterst kort varsel dessutom kraftigt försämrat villkoren för den personal som ställer upp under högsommarp­erioden. Trots detta räknar ambulansve­rksamheten med att alla ambulanser obehindrat kommer att rulla även denna sommar.

Är det rimligt att ambulanspe­rsonal ska stå för notan för att en i grunden underfinan­sierad verksamhet ska verka oförändrat till en ytterligar­e kraftigt reducerad kostnad? Är det inte dags att dessa frågor löses på ett långsiktig­t och hållbart sätt, samt att Nu-sjukvården och regionen inte skjuter över kostnaden på den enskilda medarbetar­en? henrik nord Specialist­sjuksköter­ska, Ambulansen Trestad väst, Orust

” Ambulansve­rksamheten är i grunden inte känd för att vara slarvig med ekonomin

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden