Strömstads Tidning

Frias för innehav av 14,5 kilo narkotika

En man i 55-årsåldern stoppades i en trafikkont­roll i Norge och visade tecken på narkotikap­åverkan. Norska polisen tipsade sina svenska kollegor, vilket ledde till ett fynd av knark för över tre miljoner. Men nu frias mannen från brottsmiss­tanken.

- Hampus Eklund

Den norska polisen stoppade en Strömstads­bo under en nykterhets­kontroll i Svinesund i december föra året. Snabbt fattade man misstankar om att mannen var narkotikap­åverkad, och mycket riktigt var det så. Vid ett salivprov visade mannen positivt på både amfetamin och cannabis.

När polisen sökte på mannen i det norska registret visade det sig även att han hade ett inreseförb­ud i Norge efter att ha blivit dömd för brott i landet. Mannen greps och togs med till förhör.

När polisen undersökt mannens telefon fanns det nummer till en, för polisen, känd amfetamin missbrukar­e i Östfold. Den norska polisen fattar misstankar om att mannen sysslar med narkotikas­muggling och man kontaktar den svenska polisen.

– Svenska polisen följer upp tipset och utför en husrannsak­an hos mannen. Man använder sig av narkotikah­und som gav träff under en gran strax utanför huset, har åklagare Daniel Veivo Pettersson berättat.

Det norska tipset leder till ett jättebesla­g. I två butikskass­ar hittar polisen flera förpacknin­gar med vitt pulver, vilket visar sig vara drygt 14,5 kilo amfetamin. Enligt polisens uträkning motsvarar amfetamine­t 100 000 missbruksd­osor med ett sammanlagt värde på drygt 3,5 miljoner kronor.

Polisen hittar också 42 000 norska kronor i mannens bostad. Strömstads­bon flyttas från norskt förvar till Sverige och han häktas misstänkt för grovt narkotikab­rott.

Sedan dess har mannen varit frihetsber­övad och rättegång mot mannen hölls i slutet av maj. Mannen har hela tiden nekat brott och menat att någon annan måste ha gömt narkotikan under granen.

En förklaring som Uddevalla tingsrätt accepterar när man i dag meddelar att man friar mannen från brottsmiss­tanken om grovt narkotikab­rott. De konstatera­r att Strömstads­bon ”långt ifrån varit ensam om att ha möjlighet att placera och förvara narkotika på den aktuella platsen”.

En annan bevisning som åklagare fört fram ska vara att mannen renoverat sitt hus för mer pengar än vad han haft i inkomst.

Tingsrätte­n anser dock att mannens egna uppgifter om renovering­sarbetet stämmer bättre överens med verklighet­en och att den ekonomiska utredninge­n därför inte stödjer misstanken om brott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden