Strömstads Tidning

Telegrafen ska få en ny husgrund med lokal granit

En höst, vinter och vår har passerat sedan bröderna Edwijn från Göteborg köpte den gamla telegrafst­ationen i Krokstrand. Nu har de flyttat huset fem meter åt sidan för att kunna ersätta den trasiga grundmuren med en ny grund utav granit som är brutet i hu

-

Jonathan och Joacim Edwijn från Göteborg har fått hjälp av en entreprenö­r med att flytta den gamla telegrafst­ationen för att bygga en ny och högre granitgrun­d.

Den 24 augusti fick bröderna tillträde till huset. Telegrafen som stod färdig 1883 hade stått tomt sedan telefonin automatise­rades 1966. Tomten var alldeles igenväxt och naturen hade näst intill erövrat det gamla huset. Hål i taket, ruttet bjälklag och en mur som inte gav någon vidare stabilitet.

– Hittills har vi säkert lagt kanske 1300 timmar på huset, säger Jonathan Edwijn.

– Jag vet inte, jag har slutat räkna, säger hans bror Jacob Edwijn.

Under tiden de väntat på bygglov har de röjt upp. De har dränerat, fällt träd, tagit bort det ruttna bjälklaget, bytt ut några timmerstoc­kar och mer eller mindre rensat ut allt invändigt.

– Det är nästan lika mycket jobb som att bygga ett nytt hus. Skillnaden är att vi har ett färdigt skal, men det är lika mycket att göra, berättar Joacim som kommer ägna mest tid åt renovering­en.

Jonathan som varit butikschef för en Ica-butik i Majorna i Göteborg är i färd med att överta en egen butik.

– Så jag kommer vara ganska upptagen med det, säger han.

– Därför vet jag en som målar och klipper gräset resten av livet sedan, säger Joacim med en aning syrlig ton och skrattar.

Till yrke är Joacim civilingen­jör och jobbar framför allt med vägoch vattenarbe­te, så dränering och grundarbet­e gör han med vana händer.

Då ursprungsh­öjden är 2,5 meter ovanför havsytan finns en översvämni­ngsrisk om havsnivån ökar. Därför var kravet från kom

 ?? Bild: Linda Smith ??
Bild: Linda Smith

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden