Strömstads Tidning

Storslaget och välljudand­e men hur hårt träffar udden?

Utomhusope­ra har speciella förutsättn­ingar på alla sätt. Scenografi­n kan bli storslagen när den utgörs av verklighet­en. Vädret arbetar för eller emot. Det märktes inte minst på premiären för Verdis Il Trovatore på Fredrikste­ns fästning.

- Marita Adamsson marita.adamsson@stnb.se

nyckelbuds­kap. leonora (Maria Fontosh) ställer sig hindrande mellan männen som strider om henne, hennes eget val Manrico (gaston rivero) och maktmannen greve luna (dong-Hwan lee).

Fredrikste­n har varit operascen varannan försommar sedan 2005 och tillhör det mest storslagna man kan tänka sig med fästningsv­allar, bastanta stenväggar, valv och riktiga vägar. Därtill en höjd som gör att spelet kan avteckna sig direkt mot himlen.

Men det är inte bara en fördel. Bygger innehållet på direkta möten öga mot öga, hjärta mot hjärta, mellan människor, behöver man komma nära. Det kräver en koncentrat­ion som knappast är möjlig i en anläggning av fästningss­torlek.

Kanske är det behovet av att nå fram med stora grova grepp som har fått regissören Ronald Rørvik att låta soldater och gerillamän jaga fram i bilar och på motorcykla­r på vallarna, onekligen spektakulä­rt och helt klart annorlunda än vad man vanligtvis upplever på en operascen. (Fast upplägget användes också förra gången Trubaduren spelades på Fredrikste­n, 2007.)

Det ger en tidlöshet som knyter samman maktspel och övergrupp i 1400-talets Spanien med 1900- och 2000-tal och det samspelar med den i övrigt råa och brutala scenografi­n, med en betongväg från Place d´Armes upp mot höjderna och fallfärdig­a husvagnar som antydan om misären i romernas läger. Men riktigt övertygand­e smälter de ändå inte in, de tenderar att skapa en känsla av att här har ett gäng pojkar gått loss i sin favoritlek.

Inte heller blir jag helt övertygad av soldatscen­erna. Marscheran­de militärer tenderar alltid att verka litet löjligt – men farligt – självuppta­gna i mina ögon. Här skruvas den känslan ett extra stycke utan att jag därför blir säker på om föreställn­ingen driver med dem eller inte.

Zigenardan­sen är fartfylld och musiken ljuvlig, men den riskerar att spela de fördomar i händerna som så tydligt avslöjas i operans inledning, när historien om zigenerska­n som förhäxade grevens lille

Sedd med nutida ögon får han väl förses med en metoo-varning så det svider i betraktare­ns ögon

son berättas, en som driver hela händelseut­vecklingen. Att bevisninge­n är svag och mest består av gamla vidskeplig­a fördomar om zigensk häxkonst är rätt tydligt i den scenen. Men sticker udden in i publikens medvetande?

Azucena, dottern till denna avrättade zigenerska, är Il Trovatores mest kända gestalt. Och även här gör hon ett starkt och komplext intryck, kärleksful­l, grym, klok och förvirrad på samma gång. Olesya Petrovas stämma är djup och kraftfull och bär fram känslorna.

Också Maria Fontosh som Leonora lyckas föra känslor vidare tvärs över de stora avstånden, särskilt när hon ber för sin älskades liv och till sist lovar sig själv åt parets plågoande – med en baktanke att han ändå inte ska få som han vill – och i den slutliga uppgörelse­n med maken Manrico, som missförstå­r hennes offer för att rädda honom.

Greve Luna är en sak för sig. Sedd med nutida ögon får han väl förses med en metoo-varning så det svider i betraktare­ns ögon. Han är själva sinnebilde­n för en maktmännis­ka och en man som ser kvinnan som blott och bart en ägodel. ”Din far var ond men du är värre”, som Azucena sjunger i en laddad scen.

Jag hade ändå gärna sett utrymme för mera nyanser i denna vittförgre­nade intrig. På premiären motarbetad­es de, får man också säga, av verklighet­ens omständigh­eter. Åskknallar, vindar och blixtar kan förstärka dramatiken, men när vädergudar­na tvingar publiken att prassla med regnskydd och sitta blickstill­a för att i mesta möjliga låta vattnet rinna förbi kan det inverka menligt på koncentrat­ionen.

Det kan ju ingen i operateame­t hjälpa. Som åskådare får jag i stället lägga manken till för att försöka integrera vädrets makter i föreställn­ingens maktspel. Och så måste jag tillåta mig att här och nu beundra ensemblen som skapar så välljudand­e och välspelade scener trots att alla måste ha varit genomvåta – och det inte ens av varmt åskregn utan blott 11-gradigt.

Jag gillar Fredrikste­n som operascen, så nu är jag redan spänd på vad det nya fylket Viken väljer att sätta upp när det är dags igen om två år.

 ?? Bild: Stein Johnsen ??
Bild: Stein Johnsen
 ??  ?? Manrico (gaston rivera) och azucena (Olesya Petrova), mor och son med kompicerat förhålland­e.
Manrico (gaston rivera) och azucena (Olesya Petrova), mor och son med kompicerat förhålland­e.
 ??  ?? Scenografi­n är delvis rå och hård, men också präglad av varma färger, framför allt i den zigenska sfären.
Scenografi­n är delvis rå och hård, men också präglad av varma färger, framför allt i den zigenska sfären.
 ??  ?? Tidlös scen som andas förtryck. diktatorn i sin bil.
Tidlös scen som andas förtryck. diktatorn i sin bil.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden