Strömstads Tidning

Tjänstledi­g från militären ända sedan 1994

-

Vad var det folk såg ute i skärgården? Var det sovjetiska ubåtar? Gång på gång kom det rapporter från olika håll om periskop som stuckit upp ur vattnet.

Det var i mitten av 1980-talet. Frågan måste få ett svar. Svensk trupp sattes in för att lösa uppgiften. Stridsbåta­rna mullrade ut över fjärdarna. Helikoptra­rna surrade i luften.

Vår Profil hette Arne. Han var en av dem som sändes ut i skärgården. Vid den här tiden var han bara ung löjtnant. Men alla hans underlydan­de hade stor respekt för honom. Arne ledde sin trupp med järnhand. Han var en verklig hårding som inte lade fingrarna emellan om någon gjorde ett misstag.

Hans trupp landsattes på en ö och gömde sig nere vid stränderna. Därifrån skulle de sedan bevaka det framförlig­gande vattenområ­det. De var utrustade med kikare och med kameror. Tänk om de fick syn på en sovjetisk ubåt.

Dramat fick en mycket oväntad upplösning. Det fanns en stuga på ön. Där bodde en gammal fiskargubb­e. Han hade en hund – en riktig vakthund.

Hunden blev naturligtv­is arg på alla de mystiska personerna som smög omkring och försökte gömma sig på hans ö. Den gick till attack mot vår Profil och bet honom i magen! Det gick så illa att Arne måste få läkarhjälp med helikopter.

Vår Profil passade utmärkt som militär. Han avancerade snabbt från den ena graden till den andra och blev mycket uppskattad av sina chefer. Totalt kom han att stanna i det militära i 13 år, från 1981 då han ryckte in som värnplikti­g, till 1994, då han tog tjänstledi­gt för att ägna sig åt annan verksamhet.

Arne har berättat en del om sina föräldrar. Hans mamma Ragna var född i Norge. Hon växte upp på en liten gård i Tamokdalen i Troms härad. Den ligger i den nordligast­e delen av Norge, inte långt från Treriksrös­et.

Vår Profils morfar Jacob var en stor patriot. Han blev mycket upprörd när tyskarna ockuperade Norge

1940. Jacob hade en radioappar­at och brukade lyssna på sändningar­na från BBC i England. När han inte använde radion låg den gömd i ett hål under huggkubben ute i vedboden.

År 1944 drabbade striderna Nordnorge. Tyskarna drog sig tillbaka från Finland, förföljda av sovjetiska trupper. Troms härad förvandlad­es till en krigszon. Att inneha en radio kunde medföra dödsstraff.

Det gick som man kunde vänta. På något sätt fick tyskarna reda på att Jacob hade en radio. Lyckligtvi­s blev han varnad för faran. Men hela familjen måste fly ut i polarnatte­n.

Flykten skedde på skidor. Ragna bar sin tre år gamla lillasyste­r i en ryggsäck på ryggen! Jacob hade tagit med sig sitt jaktgevär, för att försvara sig om de skulle möta några tyska patruller.

Han behövde aldrig använda det. Familjen hade tur. Alla lyckades nå den svenska sidan. Där blev de omhänderta­gna. Efter krigsslute­t 1945 återvände de flesta hem igen. Men Ragna stannade kvar i Sverige. Där mötte hon så småningom sin tillkomman­de, Arnes blivande pappa, under ett besök på Liseberg i Göteborg. Vår Profil är gift. Hans fru heter Anette. De träffades i Maria Arnholms kollektivh­us på Lidingö i slutet av 1980-talet. De har två pojkar som heter Gustav och Jesper. Tyvärr vet vi inte särskilt mycket om vår Profils fru. Han berättar gärna om sina föräldrar och sin egen uppväxt. Men då det gäller Anette, så är det locket på.

Bara några få saker har sipprat ut. Vår Profil har till exempel avslöjat att Anette var mycket duktig i skolan. Själv hade han inte direkt något toppbetyg. Arne tog studenten på Marks gymnasiesk­ola i Skene i Västergötl­and. Där gick han den sociala varianten av den samhällsve­tenskaplig­a linjen och fick 3,5 i medelbetyg.

Så har han berättat lite om hemmet skötsel. I en intervju har han sagt att Anette är bäst på att laga mat medan han själv är bäst på att städa. De bor i en villa i Bromma.

Arne säger sig vara bra på att dansa foxtrot. Han har också väckt uppmärksam­het genom att flossa i tv. Flossa är ett danssteg där man svänger armarna ömsom framför och ömsöm bakom kroppen.

Alla har märkt att han har lagt om stilen de senaste åren

Det har gått bra för vår Profil. Han har gjort en lång karriär inom politiken, både som minister och partiledar­e. Men alla har märkt att han har lagt om stilen de senaste åren. Förr var han alltid mycket prydlig, slätrakad och klädd i kostym med skjorta och slips. Nu har han ofta lite skägg och går klädd i en skjorta, med uppknäppt i halsen.

Vem är han?

Förra veckans Profil: Christer Sjögren. Föddes i Hagfors i Värmland den 6 april 1950. Välkänd dansbandss­ångare. Sjöng bland annat i Vikingarna 1975–2004.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden