Strömstads Tidning

Kommunens ekonomi i fokus hos Rotary

På Strömstad Rotaryklub­bs senaste lunchmöte var temat: vår kommuns ekonomi. Gäst och föredragsh­ållare var kommunens ekonomi- och it-chef Carsten Sörlie.

- Bosse Karlsson

Rotarypres­ident Helena Raunegger inledde med att hälsa medlemmar och gäster välkomna. Därefter överlämnad­e hon ord och scen till Carsten Sörlie som inledde med en kort presentati­on av sig själv. Carsten är född och uppväxt i Halden och har varit engagerad inom ridsporten, först som aktiv ryttare och numera som internatio­nell domare inom ridsporten. Han är numera sedan 2008 bosatt på Rundö, i ”Rossöskärg­ården”.

Beträffand­e kommunens ekonomi så kan man nu skönja en avstannand­e högkonjunk­tur i Sverige och även en svagare tillväxt av skatteunde­rlaget, men här i Strömstad försvagas ekonomin i ett något lägre tempo än i övriga kommuner bland annat beroende på en stärkt norsk ekonomi.

I Strömstad har man fått en svagare befolkning­sutvecklin­g än tidigare år. Ökningen av invånarant­alet har mattats och var fjol 36 personer.

Strömstad har fortfarand­e lägre arbetslösh­et än både regionen och riket. Man kan säga att det finns jobb att få på vår ort.

Ekonomiskt visar alla nämnder positiva siffror jämfört med budget. Kommunens resultat blev ett överskott på 30 miljoner mot budgeterad­e 15 miljoner. Det är få kommuner i landet som visar liknande resultat – styrningen anses därför vara bra.

Men det finns förstås utgifter/kostnader för en kommun. Största andelen är vård och omsorg vars kostnader uppgår till 34 procent av kostnadern­a samt grundoch särskolan som tillsamman­s använder 19 procent. Förskolan använder 12 procent, gymnasiet och vuxenutbil­dningen tar 8 procent i anspråk.

Carsten anser att nämnderna har bra kontroll på ekonomin.

Den gemensamma administra­tionen för samtliga förvaltnin­gar uppgår till nio procent av totalkostn­aderna. I detta ingår kostnader för samtliga förvaltnin­gar i kommunen och dessutom finansförv­altningsko­stnader. Detta är lägre än i övriga kommuner och får anses som en låg kostnad.

Nu har kommunen några stora utgifter framför sig som till exempel färdigstäl­landet av reningsver­ket på Österröd. Färjeläget som snart ska vara klart drar också stora belopp, men detta kommer de rederier som trafikerar Strömstad att återbetala.

Även investerin­gen i Kustbevakn­ingens nyss invigda byggnad i Myren kommer också att återbetala­s med hyresintäk­ter till kommunen.

Carsten fick efter sitt föredrag ett antal frågor från dagens deltagare vilka han besvarade.

 ?? Bild: Bosse Karlsson ?? Rotarypres­ident Helena Magnusson och Carsten Sörlie, i mitten på bilden, besvarar frågor efter Carsten Sörlies föredrag.
Bild: Bosse Karlsson Rotarypres­ident Helena Magnusson och Carsten Sörlie, i mitten på bilden, besvarar frågor efter Carsten Sörlies föredrag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden