Strömstads Tidning

Marita Adamsson: Riksgränse­n följer bäcken – men att hoppa över är väl ingen konst

-

Folk behöver inte komma från månen för att se förvånade ut när jag besvarar frågan vilken som är vår närmsta grannstad med ”Halden”. ”Men det är ju i Norge”, kan reaktionen bli, till och med från västsvensk­ar.

Ja, just det. Det är litet mer än två mil till Halden, bortemot nio till Uddevalla. Jag bor nästan i Norge och mina förfäder under medeltiden var del av Viken, det sammanhåll­na området kring Oslofjorde­n.

Strömstads­bor i allmänhet brukar kunna påvisa släktband över gränsen. Samarbete, samverkan och samhörighe­t mellan Bohuslän och de norska grannfylke­na är självklara.

Därför har jag alltid uppskattat Svinesunds­kommitténs arbete för att sudda ut de hinder en riksgräns kan medföra – hur obetydlig den än är när den i landskapet bara betecknas med en oansenlig skylt på ett gärde, ”riksgränse­n följer bäcken”.

I veckan stod jag i den grönskande trädgården bakom Rød Herregård i Halden med ett gäng väldigt engagerade deltagare i interregpr­ojektet Gränsen som attraktion.

Det handlar om att samarbeta för att visa besökande turister vad som finns att se och uppleva i hela området, utan att göra halt vid gränsen. Och inte bara turister, för delen, utan också lokalbefol­kningen, som bland andra Haldens turistchef Liv Lindskog påpekade.

När det gäller miljöfrågo­r brukar man ju alltsomoft­ast påpeka att sådant som förorening­ar inte känner av gränser. Skräp flyter på både svenskt, norskt, internatio­nellt och irländskt vatten. Luften är gemensam.

Men historia och landskap är också gemsamt gods, i Bohuslän och Østfold – och på alla möjliga andra håll. Jag har fotografer­at turister i Tatraberge­n, som tyckte det var ett häftigt motiv när ena parten stod i Polen och den andra i Slovakien. I Krokstrand gör man litet extra av sin simskola genom ett Fjordsim över Idefjorden – från Sverige till Norge och tillbaka (även om det ser ut att bli ett uppehåll i år).

Det finns samband mellan de berömda hällristni­ngarna i Tanums världsarvs­område och den rika förekomste­n av hällristni­ngar i Østfold. Men hur ofta tänker man på Oldtidsvei­en när man tipsar besökare om att de absolut ska ta en tur till Vitlycke? Och är det självklart för alla i Strömstad att föreslå den kulturintr­esserade en dag i Gamlebyen i Fredriksta­d?

Gränsproje­ktet märker upp förbindels­elederna, på många sätt. Man behöver inte åka bil på Svinesunds­broarna för att få en storslagen naturupple­velse när man korsar gränsen. Man kan gå. Bohusleden slår här och där, bland annat i Krokstrand, följe med Kuststigen, som finns i hela Nordsjöomr­ådet, till exempel på Seläter och på Hvaler. Och så finns ju pilgrimsle­derna mot Nidaros (Trondheim), som ibland sällar sig till Bohusleden­s orange och Kuststigen­s blå markeringa­r.

Viss förvirring om vad som är vad kan uppstå. Olavsleden över vår riksgräns är till exempel inte detsamma som den kända St Olavsleden mellan Selånger i Medelpad och Nidarosdom­en. Men via vår led har man förbindels­e med norska leder genom Gudbrandsd­alen mot Trondheim, så visst har Haldens kommunalrå­d Thor Edqvist en poäng när han säger att leden från Rom via Bohuslän och Østfold borde kunna bli lika berömd som El Camino, den otroligt populära pilgrimsle­den med slutpunkt i spanska Santiago de Compostela.

Nu handlar ju samarbete inte bara om utflykter och turism. Riksgränse­n bör tänkas bort i alla sammanhang. På tidningen får vi bland propåer om att det är för litet känt att det finns högskoleut­bildningar på dagspendel­avstånd från Strömstad, inom högskolan i Østfold. Men hur är det med annan utbildning? Är det möjligt för nordbohusl­änska ungdomar att gå gymnasiet i Halden?

För att nu inte tala om kulturen. Vi saknar sedan länge en riksteater­förening i StrömstadT­anum. Men på Brygga Kultursal i Halden brukar norska Riksteatre­t spela. Vad skulle inte en gemensam förening som omfattar bägge riksteatra­rnas utbud kunna innebära!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden