Strömstads Tidning

Integratio­nscenter lär de nyanlända kvinnorna att simma

Under hösten och våren har integratio­nscenter i Strömstad anordnat simskola för nyanlända kvinnor. Under tio timmar, fördelade på lika många veckor, har kvinnorna utvecklats från att vara rädda för vatten till att de lärt sig simma - och de älskar det.

- Linda Smith linda.smith@stnb.se 0526-624 06

Simskolan tog fart i höstas och 16 kvinnor anmälde sitt intresse. Kursen nådde stor framgång då nästan alla lärde sig att simma.

– Det var bara en kvinna som inte klarade det, men hon har fått en ny chans under våren, berättar integratio­nssamordna­ren Marita Gustavsson, en av ledarna för simkursen.

Även under våren har intresset varit stort, då ett gäng på 12 kvinnor har medverkat. Många av kvinnorna är muslimer och deras fastetid Ramadan, som pågått mellan 6 maj och 3 juni, har emellertid ställt till det med orken.

– De blir trötta när de inte äter så de har inte klarat av att vara med. Egentligen borde vi lägga simskolan på en annan tidpunkt på våren, menar Marita och berättar att de ska få en ny chans till hösten.

Från första till det tionde och sista kurstillfä­llet för terminen har tre kvinnor tagit sig i mål. Med glädje har de tillbringa­t tid i den uppvärmda bassängen på rehab-avdelninge­n på sjukhuset.

– Det är fantastisk­t, dels för att simma är motion och dels för att Sverige är fullt av vatten, så det är viktigt att kunna simma, berättar Mimi på franska, medan ledaren Arlette Lacabanne översätter.

– Om vi ramlar i vattnet så kan jag rädda mig själv. Jag var rädd för vatten när jag var liten. Nu simmar jag bäst av alla, säger Virginie skrytsamt och skrattar.

– Jag vill inte att det ska ta slut, tillägger Rhode, som annars håller med de andra.

Kvinnorna berättar att det är riskabelt att bada i sina hemländer.

– Det finns krokodiler, boaormar och flodhästar i vattnet, säger de.

Marita framhåller att simkursen är så mycket mer för kvinnorna än bara ett tillfälle att lära sig simma. Att det även handlar om kvinnornas utveckling, att de stärker sitt självförtr­oende.

– En kvinna som är här i dag har inte ens vågat bada i badkaret innan. När hon kom hit första gången gick hon bara ner första steget i trappan till bassängen, berättar Marita.

Nu kan kvinnan

känna sig tryggare när hon badar med sina barn.

– Hon berättade för mig att hon ville känna sig trygg när hon tar med sina barn till badstrande­n, i fall något skulle hända och ingen annan kan hjälpa till. Deras barn kilar ju i väg både språkmässi­gt och när det gäller andra kunskaper som att simma och cykla, säger Marita.

Därför har kvinnorna även fått lära sig att cykla.

– Som avslutning så ska vi slå två flugor i en smäll, och cykla till havet och bada, berättar Marita.

Enligt vad hon

förstått så finns det ingen tradition i kvinnornas olika hemländer att lära sig simma. Och för de muslimska kvinnorna, som oftast är beslöjade, är det viktigt att bli undervisad i en sluten lokal där de inte riskerar att exponeras.

– Det finns många män som inte heller kan simma, men eftersom de inte behöver täcka sig, så har de rätt att ha med sig en flyktinggu­ide till badhuset, berättar Marita.

Under simkursens tio tillfällen går kvinnorna från att inte ha någon vattenvana alls till att kunna simma och flyta på vattnet.

– I början har de jättemycke­t skydd för att inte sjunka, flytdynor och allt möjligt, och det är väldigt olika hur fort de släpper skydden. En av kvinnorna släppte redan efter en halvtimme, säger Marita.

Hon berättar att

de jobbar med temat hälsa på integratio­nscentret och att ämnet kommer innefatta såväl motion och fysisk hälsa, som psykisk hälsa.

– Simningen ger inte bara motion utan det ger självkänsl­a. De inser själva att de kan lära sig saker, säger Marita och berättar att kvinnorna häpnar över sina förmågor.

– Och de är väldigt roliga att lära ut till, för de vill så gärna.

 ??  ?? arlette Lacabanne och Marita gustavsson tillsamman­s med kvinnorna Virgine, Rhode och Mimi som fullföljt simkursen. de är alla tre nyanlända till sverige från olika delar i afrika och har inte haft någon som helst vattenvana innan de påbörjade kursen. nu är de lyckliga över att ha fått chansen att lära sig simma.
arlette Lacabanne och Marita gustavsson tillsamman­s med kvinnorna Virgine, Rhode och Mimi som fullföljt simkursen. de är alla tre nyanlända till sverige från olika delar i afrika och har inte haft någon som helst vattenvana innan de påbörjade kursen. nu är de lyckliga över att ha fått chansen att lära sig simma.
 ?? Bild: Linda Smith ??
Bild: Linda Smith

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden