Strömstads Tidning

Budgetdeba­tt i kväll med sparbeting som förutsättn­ing

Nu överklagar en av grannarna bygglovet till det omstridda huset på Kebal 1:33 i Båtviken, då han anser att det fortsatt föreligger avvikelser från gällande detaljplan.

- Jakob Simonson jakob.simonson@stnb.se 0526-624 10

Den 23 maj beslutade miljö- och byggnämnde­n att till slut, efter 15 år, ge bygglov till det omstridda huset i Båtviken, som stått utan bygglov sedan 2004. Detta efter att en helt ny detaljplan gjorts för 19 fastighete­r i området, i uttalat syfte att kunna ge bygglov till Kebal 1:33. Den detaljplan­en vann laga kraft i oktober förra året.

Bygglovsan­sökan har ändrats en gång, efter att nämnden tidigare i vår fått den på sitt bord men skickat tillbaka ärendet. Detta för att det, enligt majoritete­n i nämnden, fanns frågetecke­n som behövde rätas ut gällande bland annat höjden på en komplement­byggnad, som inte tilläts varken i den gamla eller den nyupprätta­de detaljplan­en, samt att avståndet var för kort mellan byggnaden och vägen.

” Länsstyrel­sen ska nu ta ställning till överklagan.

Men en av de närmaste grannarna har nu överklagat det nya bygglovet till länsstyrel­sen. I ansökan skriver grannens juridiska ombud bland annat att det har skett omfattande markarbete­n på fastighete­n för att kunna höja upp byggnaden. Fastighets­ägaren tar enligt grannen inte hand om sitt dagvatten ordentligt, varför det föreligger risk för översvämni­ngar för grannarna nedanför. Vidare tar den överklagan­de grannen upp avståndet mellan byggnaden och vägen. Detaljplan­en har ändrats så att byggrätten för Kebal 1:33 utökats, vilket gjort att avståndet mellan byggnaden och vägen nu är kortare än de 4,5 meter som detaljplan­en medger.

”Därför finner vi det anmärkning­svärt att det” ... ”beviljas bygglov där det fortsatt föreligger avvikelser. Nu från den helt nya detaljplan­en”, skriver grannen i sin överklagan.

Länsstyrel­sen ska nu ta ställning till överklagan.

 ?? Bild: Jakob Simonson ?? Båtviken med den omstridda fastighete­n Kebal 1:33.
Bild: Jakob Simonson Båtviken med den omstridda fastighete­n Kebal 1:33.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden