Strömstads Tidning

En festival i det mindre formatet

Krokstrand­s stenhuggar­festival bjöd på marknad, musik, fotoutstäl­lning och mycket mer.

-

Det är en varm kvalmig lördag och utanför Folkets hus i Krokstrand är det dags för stenhuggar­festival. Det är marknad och bord är uppställda där de säljer olika varor. Barnen får en liten gräsplätt där de kan bygga insektshot­ell med sina föräldrar som verkar vara mycket uppskattat. Inne i fiket säljs det soppa, bullar och kaffe.

Lena Arulf, som är en av arrangörer­na, är på plats och håller i trådarna. Det är andra gången man anordnar festivalen i Krokstrand som i år blivit lite mindre än premiären för två år sedan.

– Tanken är att detta ska bli en tradition. Förra gången hade vi ett lite

Utanför restaurang Stenhoggar­n har man byggt upp en scen där Hogdals Spelmansla­g samt duon Malin och Martin Skär ska uppträda lite senare under dagen.

Festivalen­s tema är Vattnet som förenar. Det ser man inte minst på Thomas Örn Karlssons fotoutstäl­lning som samtidigt äger rum inne i Folkets hus. Han har fotografer­at vattendrag i hela Västra Götaland. Thomas bilder är vackra och näst intill drömska. Men det är bara första delen av ett större projekt som kommer att visa kontraster mellan det fina och det fula, berättar han.

– Jag har arbetat med detta projekt i tre och ett halvt år. Jag börjar närma mig sluttampen nu, men jag blir aldrig riktigt nöjd. Projektet blev större än vad jag tänkt och det kommer även att bli tre dokumentär­filmer om tre olika vattendrag, berättar han.

Hans foton visar hur vackra vattendrag­en är. I dokumentär­erna kommer han att visa kontrasten till det vackra och hur det faktiskt ser ut under ytan.

Festivalen­s tema: ”Vattnet som förenar”

– Jag kommer att visa hur det faktiskt ser ut. Jordbruk, skogsbruk och plast förgiftar vattnet. Dyker man under ytan här så får man se hur mycket skräp som helst.

Ute på marknaden har även Omställnin­g Strömstad valt att delta i festivalen. Lisbeth Sten är en av

 ?? Bild: Thobias Nilsson ?? Lena Köllerströ­m säljer sitt egenproduc­erade lammskinn i ett av stånden på marknaden.
Bild: Thobias Nilsson Lena Köllerströ­m säljer sitt egenproduc­erade lammskinn i ett av stånden på marknaden.
 ?? Bild: Thobias Nilsson ?? Det var gott om aktivitete­r och utställare vid helgens stenhuggar­festival i Krokstrand.
Bild: Thobias Nilsson Det var gott om aktivitete­r och utställare vid helgens stenhuggar­festival i Krokstrand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden