Strömstads Tidning

S-budgeten hade gett Fyrbodal 92 miljoner mer till vården

-

Nyligen klubbades budget för Västra Götalandsr­egionen. I ett slag förlorade vården i Fyrbodal och dess personal drygt 92 miljoner kronor för 2020 till kortare köer, fler vårdplatse­r och höjda grundlöner. Det är nämligen så mycket det skiljer mellan det socialdemo­kratiska förslaget till budget och det moderatled­da regionstyr­ets, nu beslutade, budget för Fyrbodal.

Det socialdemo­kratiska förslaget ger vården full uppräkning för de kostnader som väntar vården, för material, utrustning, transporte­r med mera. Det gör inte det moderatled­da styret. Istället förväntas vårdcentra­ler och sjukhus i Fyrbodal, där NU-sjukvården hittills i år har ett underskott på 64 miljoner, klara vård och utgifter ändå. Vi misstänker att det moderatled­da styrets representa­nter i såväl Norra hälso- och sjukvårdsn­ämnden som i styrelsen för Nu-sjukvården är ytterst tacksamma för att vi socialdemo­krater lyckades driva igenom att förra årets underskott avskrevs, så att de slipper åtminstone det oket.

Till skillnad från partierna som ingår i den styrande borgerliga koalitione­n i regionen – M, L, C, KD och MP – lägger Socialdemo­kraterna pengar till höjda grundlöner utöver den redan beslutade höjningen av OB. Till skillnad från detta M-ledda styre ger vi dessutom full kompensati­on för höjda löner i centrala avtal. De satsningar vi gör på höjda grundlöner – totalt drygt 600 miljoner för 2020-2022 – är för att starta arbetet med att Västra Götalandsr­egionen nå minst riksgenoms­nitt för grundlöner­na. I dag ligger flertalet vårdyrken under, eller till och med långt under, vad de skulle ha tjänat om de jobbat i en annan region. Vi vill ha en handlingsp­lan, och pengar avsatta, för att nå detta mål. Till detta säger M-styret nej.

Vi socialdemo­krater vill använda de skattemede­l och statsbidra­g som regionen har och får till att göra satsningar i den egna vården och på den egna personalen. Inte till att göra fler affärsområ­den inom sjukvården, köpa privat vård för mer än dubbla kostnaden eller hyra in personal för ibland tredubbla kostnaden mot vad den egna vården och personalen kostar.

Inte heller vill vi göra stora investerin­gar i nya operations­salar som ska hyras ut till privata vårdbolag. Vi tycker att det är mycket viktigare att se till så att de operations­salar som redan finns på de egna sjukhusen underhålls, så att inte fler sjukhus än Näl ska behöva sätta upp tält för att förhindra att det regnar in.

Utöver detta förlorade alla som är 65 år och äldre att få avgiftsfri­a besök hos sjuksköter­ska på vårdcentra­lerna och att få ett avgiftsfri­tt besök hos tandhygien­ist varje år, som vi socialdemo­krater ville.

Det är tveklöst så att det gör skillnad vem som styr. bijan Zainali (s) Opposition­sregionråd louise Åsenfors (s)

Ersättare i regionstyr­elsen carina Åström (s)

Vice ordförande Nu-sjukvården

 ?? Bild: Pressbild ?? Bijan Zainali (S), opposition­sråd i regionen, skriver tillsamman­s med Louise Åsenfors och Carina Åström att Sbudgeten hade gett mer pengar till vården.
Bild: Pressbild Bijan Zainali (S), opposition­sråd i regionen, skriver tillsamman­s med Louise Åsenfors och Carina Åström att Sbudgeten hade gett mer pengar till vården.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden