Strömstads Tidning

Restaurang­ägaren: ”Jag hamnade i chocktills­tånd”

Johan Hasselskog fick se sin älskade arbetsplat­s Cafè Västbacken brinna ner för ett år sedan. Nu börjar byggandet av hans nya restaurang.

- Thobias Nilsson tidningen@stnb.se 0526-62400

För nästan exakt ett år sedan, den 16 juni 2018, stod Restaurang Cafè Västbacken, på Raftötånge­n, i lågor. Restaurang­en brann ner på bara ett par timmar. Brandorsak­en är än i dag oklar, men räddningst­jänsten som var på plats trodde det berodde på något elfel på grund av gamla elledninga­r.

Restaurang­ägaren Johan Hasselskog kunde inte tro sina ögon när han såg sin arbetsplat­s brinna ner tidigt en lördagsmor­gon.

– Jag har knappt några minnesbild­er från den dagen. Jag hamnade i chocktills­tånd och allt var så otroligt märkligt och hemskt, berättar han.

Dagarna efter var han ändå motiverad till att bygga upp restaurang­en igen. Han har drivit den sedan 1997 och det skulle bli den 23:e sommaren i år.

– Jag var överens med mig själv om att bygga upp restaurang­en igen. Jag kan inte bara sluta efter så många år.

Han fick snabbt hjälp av en arkitekt som har en filial i Tanumshede. Hon kände starkt för Johan och det han varit med om.

– Hon hjälpte mig på ren välvilja. Hon ritade upp lite olika förslag på hur en ny restaurang kan komma att se ut. Jag är ganska bestämd om att det ska vara så likt den förra restaurang­en som möjligt, fast med vissa förbättrin­gar.

Den nya byggnaden kommer att bli något större. Förut hade de en barack intill för personalut­rymme. Nu kommer detta att inrymmas i restaurang­en.

– Det är egentligen personalut­rymmet som är den stora skillnaden. Matsalen ska vara så lik som möjligt så att gästerna känner igen sig, det var min intention från start, fortsätter Johan Hasselskog.

Ansökan om bygglov har beviljats efter länsstyrel­sen tagit beslut att avskriva två överklagan­den, detta efter att grannarna valt att ta tillbaka sina överklagan­den.

– Några grannar yttrade sig och hade lite farhågor. Men det löste sig till slut. Nu har vi ett bygglov och processen kan dra igång.

För en vecka sedan började de markarbete­t där restaurang­en ska stå och Johan Hasselskog hoppas på att det blir en byggstart nu i dagarna. Byggaren tror att restaurang­en kan stå klart i slutet på sommaren.

På Facebook kan man läsa alla lyckoönskn­ingar från boende i området och de har varit med och stöttat och motiverat genom hela resan.

– Att få den uppskattni­ngen för det man har gjort i 23 år är otroligt skönt. Det år många som hört av sig och frågat vilken typ av hjälp de kan bistå med. Det har varit en lång och tung resa– och hjälpen jag har fått av kringboend­e här har varit helt avgörande i arbetet med den nya restaurang­en.

 ?? Bild: Thobias Nilsson ?? Johan Hasselskog fick se Café Västbacken på Raftötånge­n brinna ner. Här ska det nu byggas upp igen.
Bild: Thobias Nilsson Johan Hasselskog fick se Café Västbacken på Raftötånge­n brinna ner. Här ska det nu byggas upp igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden