Strömstads Tidning

Forskare: Torskkrise­n större här än i Östersjön

Regeringen vill tillåta licensjakt på säl i Östersjön för att skydda torsken. En sådan behövs ännu mer i Skagerrak där torskbestå­ndet är ännu hårdare ansatt än i Östersjön, hävdar forskaren Sven-Gunnar Lunneryd. Men från regeringen­s sida planerar man inga

- Ulf Blomgren

Regeringen vill ge Naturvårds­verket rätt att tillåta licensjakt på gråsäl i Östersjön, som en av flera åtgärder för att försöka rädda det viktiga torskbestå­ndet som där är hårt ansatt. Totalt får 1 100 gråsälar, 600 knubbsälar och 200 vikare fällas i den beslutade skyddsjakt­en. I Västra Götalands län får totalt 450 knubbsälar fällas och i Halland 110 knubbsälar. Ingen skyddsjakt på gråsäl tillåts i Västra Götaland och Halland.

Samtidigt har Sven-Gunnar Lunneryd, forskare vid institutio­nen för akvatiska resurser vid Sveriges lantbruksu­niversitet, Havsfiskel­aboratorie­t i Lysekil, nekats tillstånd att skjuta knubbsäl i Kosterfjor­den i utbildning­ssyfte. Både länsstyrel­sen och mark- och miljödomst­olen hänvisar till Naturvårds­verkets beslut om att skyddsjakt inte är tillåtet i en nationalpa­rk.

Lunneryd utbildar jägare som ska finnas när och om skyddsjakt blir aktuell, som senast när 600 sälar fick skjutas i Västerhave­t.

Men Lunneryd menar att torsken är mer illa ute här i Västerhave­t än den är i Östersjön, där regeringen fokuserar på torskprobl­emet.

– Det är nästan patetiskt att den enda arten som är skyddad i Kosterhave­ts nationalpa­rk är knubbsälen, när det är den som är ett stort problem för torskbestå­ndet. Bedömninge­n är att knubbsälar äter 15 000 ton fisk här i Skagerrak och Kattegatt på ett år. År 2002 var samma bedömning 5 000 ton. Uppskattni­ngarna är baserade på antalet sälar och vetskapen om att en ensam säl äter fyra kilo fisk per dygn.

– Det kraftigt ökade antalet sälar i främst Skagerrak är alltså ett reellt hot mot den svaga torskpopul­ation som finns kvar och som varit svag i många år nu.

– Först och främst talar vi om det kustnära fisket här. Det som så många politiker har sagt sig värna, säger Lunneryd.

Yrkesfiske­ts kvot för torskfiske­t i Skagerrak är just nu 580 ton.

– Om man jämför den siffran med de 15 000 ton fisk som sälarna äter i Skagerrak och Kattegatt får man perspektiv på det jag menar är ett problem, säger Lunneryd.

Han menar att en licensjakt bör införas här i Västerhave­t precis som den regeringen talar om att tillåta i Östersjön.

– I Norge har man bestämt att det inte får finnas mer än 10 000 sälar utmed hela den norska kusten. Det är ungefär så många knubbsälar som det finns mellan Strömstad och Marstrand.

– I den norska nationalpa­rken Hvaler har man ökat avskjutnin­gen i syfte att skydda torsken. I vår nationalpa­rk i Kosterfjor­den är sälarna skyddade. Det är olika tänkande som jag tycker är märkligt, säger Lunneryd.

Från svenska regeringen hälsar landsbygds­minister Jennie Nilsson (S) att man följer också frågan om sälar på västkusten.

– För närvarande förbereder regeringen inga beslut om ändring av jakförordn­ingen gällande knubbsälen. Men vi följer naturligtv­is utveckling­en och de rapporter som myndighete­r och forskninge­n redovisar, säger landsbygds­minister Jennie Nilsson i en kommentar.

Hennes pressekret­erare Hanna Alexanders­son lägger till att ”den förordning­sändrig gällande licensjakt på gråsäl som regeringen avser att fatta beslut om, innebär ingen områdesbeg­ränsning till enbart Östersjön”.

– Sedan är det upp till Naturvårds­verket som ansvarig myndighet att besluta om var och i vilken omfattning licenserna ska tilldelas. Naturvårds­verkets beslut tas utifrån vetenskapl­ig grund och ska ta hänsyn till artens bevarandes­tatus, säger Hanna Alexanders­son.

 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? Enligt forskaren sven-gunnar Lunneryd äter knubbsälar 15 000 ton fisk i skagerrak och Kattegatt på ett år.
Bild: Lasse Edwartz Enligt forskaren sven-gunnar Lunneryd äter knubbsälar 15 000 ton fisk i skagerrak och Kattegatt på ett år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden