Strömstads Tidning

Eid-festen skapade dansexplos­ion på Skagerack

Klockan 18 på fredagskvä­llen öppnade Kulturhuse­t Skagerack upp dörrarna för den första Eid-festen i Strömstad.

- Thobias Nilsson tidningen@stnb.se 0526-62400

Huset är klätt i röda hjärtforma­de ballonger utvändigt som invändigt. I dörren står Lorrie Cinar som hoppas på att mycket folk ska dyka upp och ta del av festen, maten och dansen.

Hon vill att de ska ha en eid-fest en gång om året i framtiden och att det är nödvändigt för att människor ska integreras i samhället.

Kvällen startar med en klassisk fiskdamm för barnen som snabbt springer och ställer sig i kön för att fiska upp olika presenter. Först upp på scenen är konferenci­ärerna Sultan Khan och Alma Druzic som presentera­r kvällens händelsefö­rlopp.

Zenab Mahmodi står i köket och säljer hemmalagad kurdisk mat tillsamman­s med maken Mohamed. Hon stod i köket hela torsdagen för att för att det skulle räcka till alla gäster.

– Jag lagade maten tillsamman­s med min familj och det som bjuds på här ikväll är bland annat baguetter och dolma.

Första artisterna upp på scenen är bröderna Palomino som värmer upp publiken som klappar i takt.

Rapparen Mojtaba Samimi, också känd under artistnamn­en Sunny Black, är även han en av artisterna under kvällen. Tyvärr har han mått dåligt med huvudvärk under dagen och kommer endast uppträda med en låt i stället för tre som var tänkt från början.

– Jag tänkte faktiskt inte uppträda alls för jag mår så dåligt, men jag valde till slut att iallafall göra en låt. Jag hoppas att jag orkar det. Låten handlar om mig som person och afghansk kultur, säger Mojtaba Samimi.

I rummet intill laddar Ali Saghi upp. 2015 vann han Afghan Star (Afghanista­ns motsvarigh­et till Idol), och han är kvällens stora akt.

– Det är min första gång i Strömstad. Det är jättekul att vara här och det är en vacker stad, berättar han.

Han gör framför allt klassisk musik men ikväll kommer han uppträda med afghansk dans- och folkmusik.

– Det är mycket ungdomar här som vill upp på golvet och dansa så då passar det bra med den typen av musik, fortsätter Ali Saghi.

Det blir till slut Sunny Blacks tur att äntra scenen och han kan riva av låten utan problem. Därefter är det dags för Ali Saghi att ta ton. Publiken som varit ganska sparsam med dansen hittills lämnar nu sina stolar för att gå loss ordentligt på golvet. Skagerack exploderar av glädje och Ali Saghis stjärnstat­us går inte att ta miste på.

När tidningen lämnar är stämningen på topp. Strömstads första eid-fest bjöd på allt man behöver för en oförglömli­g fredagskvä­ll.

 ?? Bild: Thobias Nilsson ?? Ali Saghi var den stora stjärnan under kvällen.
Bild: Thobias Nilsson Ali Saghi var den stora stjärnan under kvällen.
 ?? Bild: Thobias Nilsson ?? Konferenci­erer för kvällen. Sultan Khan och Alma Druzic.
Bild: Thobias Nilsson Konferenci­erer för kvällen. Sultan Khan och Alma Druzic.
 ?? Bild: Thobias Nilsson ?? Dansen fyllde golvet på Skagerack.
Bild: Thobias Nilsson Dansen fyllde golvet på Skagerack.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden