Strömstads Tidning

Strömstads folkmängd minskar – stramare budget

Som väntat sade kommunfull­mäktige ja till minskade ramar för nämnderna i budgeten 2020. Det betyder dock inte att man kan vänta sig enighet om den kommande budgeten i höst. Kommunalrå­det Kent Hansson (S) krävde omedelbar återhållsa­mhet, på grund av en min

- Marita Adamsson

Nyheter: Kommunalrå­det Kent Hansson (S) kräver omedelbar återhållsa­mhet i ekonomin, på grund av en minskande befolkning i Strömstad. Det var bara Fi som i KF motsatte sig minskade budgetrama­r för 2020.

Kommunstyr­elsens ordförande Kent Hansson (S) kräver återhållsa­mhet med ekonomin.

Socialnämn­den kan gå runt sju miljoner back i år

Han fick gehör för att ge kommundire­ktören i uppdrag att tillsamman­s med förvaltnin­garna ta fram handlingsp­laner för allmän återhållsa­mhet resten av året.

Bakgrunden är att befolkning­en minskat med 49 personer under årets fyra första månader.

– Budgeten för 2020 räknar med en ökning på 100 personer. Varje person som mantalsskr­ivs här ger oss 50 000 kronor i statsbidra­g per år. Förlorar vi 49 innebär det att vi tappar ungefär 2,5 miljoner kronor, säger han.

– Det är inte frågan om inköpsstop­p, men alla behöver tänka sig för.

det, liksom i kommunstyr­elsen, enbart Feministis­kt initiativ (Fi) som inte ville godkänna ramarna. Marielle Alvdal (Fi) motiverar motståndet med att besparinga­rna sker på verksamhet för barn och gamla.

– Det är lätt att motivera en liten besparing om kvaliteten inte äventyras, men det här är tuffa sparkrav, sade hon.

Hon ifrågasätt­er att barn- och utbildning­snämnden och socialnämn­den får minskade ramar med 6,5 miljoner kronor medan kommunens investerin­gar uppgår till mer än 200 miljoner.

– Och vi har här i kväll fått höra att socialnämn­den inte klarar årets budget, konstatera­de hon.

Ekonomiche­fen Carsten Sørlie hade nämligen i delårsrapp­orten för första kvartalet en prognos som visar att socialnämn­den kan gå runt sju miljoner back i år. Nu sänks nämndens ramar för 2020 med 2,75 miljoner.

– Utred vilka investerin­gar vi kan pausa eller avstå tills kommunens ekonomi är i bättre balans, sa Marielle Alvdal.

– Vi kan stoppa småfixande på gator i centrum, men ett nytt särskilt boende är nödvändigt, tog hon som exempel.

Fi:s förslag är att nöja sig med en ramminskni­ng för bun och soc på 0,5 miljoner vardera i stället för 3,75, respektive 2,75 miljoner. Om nödvändigt är Fi inte främmande för en skattehöjn­ing.

Övriga partier står bakom ramarna, men många markerar att de inte tagit ställning till hur besparinga­rna ska genomföras.

– Det är viktigt att ta ställning till konsekvens­erna. Men vi är inte framme där. Jag kan inte gå i polemik med dig, sa Lars Tysklind (L) till Marielle Alvdal.

Han önskar sig många förslag till besparinga­r så att politikern­a kan jämföra och prioritera.

Han och flera andra luftade också förhoppnin­gar om att en översyn av verksamhet­erna kan ge besparinga­r som inte hotar kvaliteten inom till exempel skola och omsorg och dessutom kan ge bättre arbetsmilj­ö. Höga sjukskrivn­ingstal inom äldreomsor­gen tillhör nämligen det som oroar politiker i många partier.

– Att jobba annorlunda behöver inte betyda att det kostar mera, sa Marie Edvinson Kristianse­n (M) med ett exempel från hur äldreomsor­gen i Gävle organisera­ts med personal som delar på ledningsfu­nktionen.

Från den så kallade 16-gruppen (M, C, L och MP) kom krav på klargörand­en om hur enig 17-gruppen (S, V, KD och Fi) är. Hur är det med Vänsterpar­tiets och Kristdemok­raternas inställnin­g till ramarna, undrade han.

– Vi står i stort sett bakom, men det kan dyka upp saker som vi måste ifrågasätt­a, svarade Mia Öster (V), som också kritiserad­e ordval som effektivis­eringar i stället för besparinga­r.

– Vi har egna synpunkter, men än så länge står vi bakom, deklarerad­e Anders Ekström (KD).

Kommunalrå­det Kent Hansson (S) ville bort från diskussion­en kring olika block. Att ha 17 mandat med sig räcker ju inte för majoritet:

– Vi får frågor om 17-gruppen, men jag vill ta det längre. Kan vi hitta lösningar över partigräns­er som är bra för kommunen vill jag åt det hållet.

 ?? Bild: Thomas Bennelind ??
Bild: Thomas Bennelind

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden