Strömstads Tidning

Snart ska det fimpas även utomhus

Rökförbude­t på uteserveri­ngarna, vid inhägnade platser för idrott och lek, för kollektivt­rafikens hållplatse­r och vid entréer till offentliga lokaler som är rökfria träder i kraft 1 juli. Förbudet tas emot med både ris och ros från allmänhete­n och restaur

- Linda Smith linda.smith@stnb.se

Från den 1 juli gäller den nya lagen om rökförbud på uteserveri­ngar. I Strömstad tas den emot med blandade känslor. Anders Olsson, ägare till Piren, är inte säker på om han kommer att följa lagen.

På en av uteserveri­ngarna i stan sitter Irene Fjeld, Britt Herje och Ingun Larsen. Irene och Ingun tänder varsin cigarett och diskuterar sina oenigheter kring rökförbude­t. Den enda som välkomnar lagen är Britt Herje, som inte röker. De bor alla tre i Norge och där finns ännu inget rökförbud på uteserveri­ngarna.

På en av uteserveri­ngarna i stan sitter Britt Herje, Ingun Larsen och Irene Fjeld. Ingun och Irene med varsin cigarett i handen.

De har alla tre åkt båt från Skaerhalde­n och kopplar av med varsitt glas vin, innan de åker tillbaka – något de gör med jämna mellanrum.

När de får höra om den nya tobakslage­n och att rökförbud kommer att gälla på samtliga uteserveri­ngar blir det blandade reaktioner.

– Är det sant? Var ska vi då röka? Jag tycker det är dumheter, vi sitter ju ute, säger Irene Fjeld.

Hennes väninna Ingun Larsen är också rökare, men tycker att det är helt okej med rökförbude­t.

– För mig gör det ingenting. Jag kan gå utanför här en bit, säger hon.

Tredje väninnan välkomnar lagen.

– Så härligt att höra! Jag är jättenöjd med beslutet. För den som till exempel har astma blir det ingen större skillnad om man sitter inne eller på en uteserveri­ng och röker.

Ingen av dem tror att lagen kommer leda till att rökningen minskar.

– Jag tror kanske det blir tvärtom för ungdomarna, att det blir ännu mer spännande att röka när det finns sådana här förbud, säger Irene.

Anders Olsson, ägare till restaurang Piren, upprörs av den nya lagen och säger att han inte är säker på om han kommer att följa den.

– Jag tror inte jag kommer att bry mig över huvud taget. Jag tycker det har spårat ur. Jag tycker det är ren förföljels­e. Det går till en gräns för vad staten ska lägga sig i. Snart behöver vi ha ett chip som registre

rar när man går på dass. Det är ett löjets skimmer. Någonstans måste det finnas valmöjligh­eter. Jag är så jädra trött på det här så jag kräks, säger han barskt.

På Laholmens Fisk är restaurang­ens uteserveri­ng avgränsad till en tredjedel för rökare och de har tillsamman­s med restaurang­ägaren intill sett till att rökarna håller sig på samma kant.

de ställt fram skyltar som talar om, i förberedan­de syfte, att det kommer bli helt rökfritt från 1 juli. Ulf Karle, som ansvarar för serveringe­n, berättar att de framför allt förbereder de norska gästerna, då det ännu inte råder rökförbud på uteserveri­ngar i Norge.

Från 1 juli kommer restaurang­en att sätta upp en skylt vid entrén och hänvisa gästerna till torget.

– De kan ju inte röka vid Kosterbåta­rna för där är det förbjudet att röka på grund av båtarnas bränsle. Det finns en död zon mitt i vägen, men där är det ju inte så lämpligt på grund av trafiken, så vi kommer att hänvisa gästerna till torget. Man kan ju hoppas att kommunen placerar ut lite askfat där, säger Ulf Karle.

På torget och på Plagen finns totalt fyra skräpkorga­r utplacerad­e – två på varje område – som även är anpassade för cigarettfi­mpar. Men någon skyltning om rökförbud finns ännu inte att hitta.

och hälsoskydd­sinspektör på Strömstads kommun, berättar att miljö- och hälsoskydd­savdelning­en har haft möte med berörda förvaltnin­gar samt Strömstads­lokaler. Hon uppger att gatuchefen Conny Hansson och Eiton Ohlsson, avdelnings­chef på renhållnin­gsavdelnin­gen, är ansvariga för det praktiska.

– Det ska vara skyltat där det är rökförbud och det får inte stå askkoppar där det är rökförbud. Askkoppar ger motstridig­a signaler, skriver Anna Sanglert i ett e-postmeddel­ande.

med krögarna i kommunen har miljö- och hälsoskydd­savdelning­en informerat om de nya reglerna. Förvaltnin­gen har också skickat ut ett brev till alla tobaksförs­äljare med de lagförändr­ingar som gäller försäljnin­gen.

Mer informatio­n om vad som gäller för rökning i offentliga miljöer och tobaksförs­äljning går att hitta på Strömstads kommuns hemsida.

 ??  ??
 ?? Bild: Linda Smith ??
Bild: Linda Smith
 ??  ?? Ulf Karle som ansvarar för serveringe­n på Laholmen Fisk berättar att man placerat ut små skyltar på borden i förberedan­de syfte där det informeras om kommande rökförbud. När förbudet börjar gälla kommer en skylt att finnas vid entrén. Gäster som vill röka kommer att hänvisas till torget.
Ulf Karle som ansvarar för serveringe­n på Laholmen Fisk berättar att man placerat ut små skyltar på borden i förberedan­de syfte där det informeras om kommande rökförbud. När förbudet börjar gälla kommer en skylt att finnas vid entrén. Gäster som vill röka kommer att hänvisas till torget.
 ??  ?? Tre politiker från Centerpart­iet har skrivit en motion till kommunfull­mäktige där de uttrycker oro för att området utanför lekplatsen på Plagen kommer att bli en rökruta (se sidan 5).
Tre politiker från Centerpart­iet har skrivit en motion till kommunfull­mäktige där de uttrycker oro för att området utanför lekplatsen på Plagen kommer att bli en rökruta (se sidan 5).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden