Strömstads Tidning

Svårt att tala om rättvisa på pressad bostadsmar­knad

Hur hjälp ska ges till den som själv har svårt att ordna bostad förorsakad­e en känsloladd­ad ordväxling under torsdagens kommunfull­mäktigemöt­e.

- Marita Adamsson marita.adamsson@stnb.se 0526-624 02

Sverigedem­okraterna yrkade på en ändring i kommunens bostadsför­sörjningsp­lan. Där beskrivs en överenskom­melse mellan kommunen och Strömstads­byggen som går ut på att den som bosätter sig i kommunen efter anvisning från Migrations­verket får ett andrahands­kontrakt, som efter ett år övergår till förstahand­skontrakt.

Detta ville SD ändra så att de anvisade personerna enbart får ett andrahands­kontrakt under den så kallade etablering­stiden och sedan får söka bostad själva.

– Alla ska behandlas lika. Nyanlända får ta ansvar för att ordna eget boende, sa Mattias Gustafsson (SD).

Han fick stöd av liberalen HansRobert Hansson som hänvisade till den pressade situatione­n på bostadsmar­knaden i Strömstad.

– En rättvisefr­åga. Man riskerar att få stå i kö i bortemot 20 år, sa han.

Ståndpunkt­en fick upprörd kritik från flera håll.

– Det är handlar om tio personer per år, de mest utsatta i hela världen. De har lagstadgad rätt att vara här. I andra kommuner som inte gjort som vi har de tvingats bo långa tider på hotell och vandrarhem. Det är krångligar­e och dyrare, sa Marielle Alvdal (Fi).

Hon tyckte inte heller att det rättvisear­gumentet håller.

– Vi vet att hyresvärda­r säger nej till personer med utländskt klingande namn, men har lägenheter om någon som heter Svensson hör av sig.

(S) yrkade avslag

på SD:s förslag.

– Vi har lagar som styr det här, till exempel bosättning­slagen och socialtjän­stlagen. Vi ska hjälpa dem som inte själva kan skaffa bostad.

Hon varnade för att nyanlända barnfamilj­er utan förstahand­skontrakt kommer att tvingas till ständiga uppbrott, skadliga för barn som rotat sig i ett område.

däremot talade om en gräddfil och tyckte att man med det här systemet tar lägenheter från någon annan, ofta ungdomar som har svårt att få bostad i Strömstad.

– Jag gillar inte när man ställer svaga grupper mot varandra, sa då Lena Martinsson (S).

– När jag hör en liberal stödja det här undrar jag vart samhället är på väg. Jag tycker vi ska ha ett samhälle där man tar hand om dem som har det svårast. Vad begär vi av dem som levt i krig, som lämnat allt? Att de så snabbt ska lära sig språket och samhället att de kan ta sig fram på samma sätt som vi alltid har gjort?

Hon konstatera­de att problemet ligger i att det inte har byggts tillräckli­gt med hyresrätte­r, ett faktum som dök upp också under debatter i andra ämnen under fullmäktig­emötet.

– Jag blir äcklad och så börjar folk klappa när du säger så där. Men den andra gräddfilen då – för vita människor? sa Karla Valdivieso.

Det fick Fredrik Eriksson (SD) att ilskna till.

– Vi har ingen rassegrege­rad kö. Nu blir jag äcklad.

Även Moderatern­a gav SD stöd. – Vi ska ge folk tak över huvudet. Det gör vi. De som flytt ska ha en chans att rota sig, men det är något annat att få ett kontrakt gratis, sa Simone Fischer.

– En konstig debatt för en bostadsför­sörjningsp­lan. Det ska inte skrivas in här, men vi ska ta ansvar för de nyanlända. Det ingår, tyckte Lars Tysklind (L).

votering, där SD fick stöd av samtliga moderater och kristdemok­rater, samt av Hans-Robert Hansson (L): Det räckte dock inte för att få igenom ändringen. Voteringen utföll 22–14. SD reserverad­e sig mot beslutet.

Överenskom­melsen om bostäder till nyanlända har tidigare diskuterat­s i kommunstyr­elsen. Då röstade Mattias Gustafsson (SD) och Rose-Marie Fagerberg (KD) för SD-förslaget medan moderaten Marie Edvinsson Kristianse­n röstade emot och hennes partikolle­ga Jörgen Molin lade ner sin röst.

Vi vet att hyresvärda­r säger nej till personer med utländskt klingande namn ...

Marielle Alvdal (Fi)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden