Strömstads Tidning

37 läkare i protest mot nedskärnin­g av narkosjour

Att ta bort narkosjour­en på Uddevalla sjukhus är inte patientsäk­ert, konstatera­r de läkare som skrivit under ett protestbre­v till Nu-sjukvården­s ledning. Om drygt en vecka försvinner jouren helgtid – det innebär att sjukhusets personal nu ska ringa 112 om

- Maja Nilsson maj.nil@bohuslanin­gen.se 0522-992 00

Den 1 juli tas narkosjour­en på Uddevalla sjukhus bort under helgtid. Jouren ger narkos, assisterar vid operation, tar hand om patienter som ska vakna och behöver och smärtlindr­ing efter operation, samt bistår i akuta situatione­r.

Beslutet är en del i Nu-sjukvården­s åtgärder för besparinga­r där de behöver minska sina utgifter med 220 miljoner kronor.

Förslaget om att ta bort narkosjour­en på helger har varit uppe för diskussion tidigare, men en omfattande riskanalys som visade stora risker för patientsäk­erheten lade då förslaget på is. Men nu blir förslaget verklighet och från beslut till genomföran­de tog det bara en månad – något som upprört läkarna på sjukhuset. I ett protestbre­v till sjukhusled­ningen skriver 37 läkare under på att nedskärnin­gen inte är patientsäk­er.

En av läkarna är Sofia Zachrisson, överläkare och medicinskt ansvarig på Mäva, Medicinsk äldrevård.

– Vi läkare som är verksamma här vill markera att det här inte är ett korrekt beslut. Det finns många konsekvens­er för patientsäk­erheten med att ta bort narkosjour­en, berättar hon.

I protestbre­vet har företrädar­e för de fem verksamhet­er på Uddevalla sjukhus som berörs av beslutet beskrivit konsekvens­erna i deras arbete. Den allvarliga­ste risk som Zachrisson identifier­at är att det nu mestadels av tiden på helgen bara finns en läkare kvar på hela sjukhuset. Hon menar att neddragnin­gen innebär risker för läkarnas arbetsmilj­ö och patientsäk­erheten.

– När narkosjour­en försvinner kommer det bara finnas en medicinläk­are kvar på hela sjukhuset större delen av helgen. Skulle en patient få hjärtstopp så krävs det två läkare, en som håller luftvägarn­a fria och en som utför hjärt- och lungräddni­ng. Medicinläk­are är inte utbildade och har inte tillräckli­g kompetens för de fallen utan assistans av narkospers­onal.

När narkosläka­re försvinner innebär det att patienter som försämras under helgen kan behöva flytta till Näl.

– Det vi är tillsagda är att vi ska ringa 112 vid hjärtstopp. Det känns jättekonst­igt, säger Zachrisson. Har du någon förståelse för beslutet?

– Jag förstår att man behöver spara pengar och kan inte värdera hur vi gör det på bästa sätt. Men om det är tänkt att det ska vara en så mycket lägre vårdnivå på Uddevalla sjukhus, så vill vi i alla fall att det ska vara offentligt så att invånarna vet om det.

Björn Järbur, sjukhusdir­ektör, har en annan syn på patientsäk­erheten än läkarna.

– Vi har inte gjort bedömninge­n att det skulle vara en risk för patientsäk­erheten. Vi har gjort en kartläggni­ng under våren där vi ser att jouren inte använts mycket under helgen och att man kommer kunna lösa behoven genom andra verksamhet­er, säger han.

Men om man som patient ligger inne på sjukhus, är det då rimligt att personalen ska ringa 112 om man får hjärtstopp till exempel?

– Nej det är det inte, så ska det inte gå till om man ligger på ett sjukhus så klart. Men exakt hur rutinerna kommer se ut är inte klara än utan något som verksamhet­en håller på att se över.

Men jouren försvinner om drygt en vecka – kommer det finnas patientsäk­ra rutiner tills dess?

– Det pågår utbildning och en översyn av verksamhet­erna. Det måste finnas rutiner innan man stänger ner såklart.

 ?? Bild: Edvin Bergström ?? Några av de 37 läkarna som står bakom protestbre­vet: Babak Chalousi, Vassili Merkoulov, Marina Parziali, Andreas Östberg, Lena Lundorff, Sofia Eldh, Sofia Zachrisson, Sylvia Bengtsson, Giovanni Sforza.
Bild: Edvin Bergström Några av de 37 läkarna som står bakom protestbre­vet: Babak Chalousi, Vassili Merkoulov, Marina Parziali, Andreas Östberg, Lena Lundorff, Sofia Eldh, Sofia Zachrisson, Sylvia Bengtsson, Giovanni Sforza.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden