Strömstads Tidning

Maken gjorde slut på nästan alla hennes pengar

-

Vår Profil var ung och söt. Hon drömde om att kunna göra sig ett namn som dansare.

Från det hon var tolv hade hon dansat i par med en jämngammal pojke som hette Jerry. De hade varit mycket framgångsr­ika och bland annat vunnit första pris, 500 dollar, i en stor danstävlin­g i Cincinnati.

Vår Profil hette Mary. Hon var på väg att fylla 14. Livet såg ljust ut.

sig bladet. En mörk och regnig oktoberkvä­ll 1937 råkade Mary ut för en olycka. Hon var ute och åkte bil tillsamman­s med tre kamrater när bilen blev påkörd av ett tåg. Alla överlevde visserlige­n. Men vår Profil blev svårt skadad. Hon fick sitt högra ben avslaget på två ställen.

Mary hamnade i rullstol. Först efter fyra månader kom hon upp på kryckor. Någon fortsatt karriär som dansare var inte att tänka på. Hennes partner Jerry lämnade showbiz och skaffade sig ett jobb som mjölkutkör­are.

Men Mary ville inte ge upp. Hon sadlade om och blev sångerska.

Till att börja med gick det trögt. Mary fick hanka sig fram via en del engagemang på olika dansrestau­ranger.

Men så småningom lossnade det. Mary sjöng så bra att hon erbjöds jobb som vokalist i en större orkester. Det blev upptakten till hennes karriär.

skedet passade vår Profil också på att byta efternamn. Egentligen hette hon Kappelhoff. Det passade naturligtv­is inte alls som artistnamn.

Den unga Mary tog dessutom ett annat betydelsef­ullt steg. Hon gifte sig med en ung man som hette Al Jorden. Han spelade trombon i den orkester som engagerat henne.

Det blev ett helt misslyckat äktenskap. Al Jorden var en dr Jekyll och mr Hyde. Han var väldigt trevlig till att börja med, men förvandlad­es snabbt till en otäck hustrumiss­handlare.

De fick en liten son tillsamman­s. Men äktenskape­t var dödsdömt. Och efter ett par år avslutades det med en skilsmässa.

tid.

Sedan gifte

Mary om sig med en annan orkestermu­siker som hette

George Weidler. Han spelade saxofon.

George hade ont om pengar. Den enda bostad han kunde erbjuda vår Profil var en husvagn på en campingpla­ts i Los Angeles. Äktenskape­t höll bara i något år. Sedan begärde George skilsmässa. Mary försökte hålla honom kvar. Men det gick inte.

Det korta äktenskape­t med George förde trots allt en bra sak med sig. Det ledde till att Mary hamnade i Los Angeles. Där fick hon ett erbjudande om att provfilma.

Provfilmni­ngen gick bra. Warner Brothers erbjöd henne ett kontrakt. Vår Profils debut kom sedan med en roll i filmen ”Romance on the High Seas” som fick premiär 1948.

direkt. Framgången ledde till att Mary fick nya roller. På förvånansv­ärt kort tid blev hon en av världens populärast­e filmstjärn­or. Under sin 24 år långa karriär hann hon spela med i 39 filmer!

Vår Profil fick möta och filma mot nästan alla de stora ”elefantern­a”: Erol Flynn, Kirk Douglas, Frank Sinatra, James Stewart, Clark Gable, Rikard Widmark, Jack Lemmon, David Niven och Cary Grant. Hon spelade tre filmer mot Rock Hudson som hon alltid kom väldigt bra överens

med.

En annan av hennes favoriter var Ronald Reagan. De spelade in flera filmer tillsamman­s och umgicks också en hel del privat. Ronald hade skilt sig från skådespele­rskan Jane Wyman och behövde en ny fru. Med lite fantasi kan man föreställa sig vad som hade hänt om han satsat på Mary i stället för på Nancy. Mary skulle nog ha passat minst lika bra som Nancy i Vita huset.

också nästan på att få göra en film med Elvis Presley. Men projektet gick i stöpet eftersom Paramount och Universal inte kunde enas om villkoren.

År 1951 gifte Mary om sig igen. Den här gången inte med någon musiker utan med sin agent som hette Marty Melcher.

Marty dog 1968. Då visade det sig att han trasslat till det ordentligt för Mary. Han hade tagit hjälp av en skojare som hette Rosenthal. Denne hade gjort slut på nästan alla av vår Profils pengar!

Vår Profil tvingades stämma Rosenthal. År 1974 dömdes denne att betala över 23 miljoner dollar till henne. Men det är tveksamt om hon fick tillbaka särskilt mycket från den sluge Rosenthal.

med att gifta sig och skilja sig en fjärde gång. Vi kommer framför allt ihåg henne tack vare hennes ”signaturme­lodi” Que sera sera, och hennes korta ljusfyllda efternamn.

Vem var hon?

Jan Björklund. Föddes i Skene i Västergötl­and den 18 april 1962. Svensk politiker. Blev liberalern­as partiledar­e den 7 september 2007.

Den enda bostad han kunde erbjuda vår Profil var en husvagn på en campingpla­ts

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden