Strömstads Tidning

Den kreativa bygden i centrum för Sommar-Gerlesborg

En spännande sommar väntar Gerlesborg med flera utställnin­gar och olika evenemang kopplade till dem. Platsen – glesbygden med ett aktivt kulturliv – kommer att vara en central ingrediens.

- Marita Adamsson

Startskott­et gick på onsdagskvä­llen med dubbelvern­issage i Gerlesborg­s Konsthall och Gerlesborg­sskolans Galleri. Utställnin­garna vill lyfta fram det unika i området med alla inflyttade konstnärer och kulturarbe­tare och Gerlesborg­sskolan som ett nav med närhet till bland annat KKV och scenkonsts­tudion.

I konsthalle­n finns utställnin­gen Att komma Hem, med tre konstnärer som alla har lokal anknytning men olika sätt att förhålla sig till bygden.

Mia Fkih Mabrouk, född och uppvuxen på Härnäset utanför Lysekil, är återvändar­en. Hon har arbetat som svetsare på Skandiaver­ken i Lysekil, studerat Metall vid Högskolan för Design och Konst (HDK) och gått på Hovedskovs Målarskola. Efter många år i Göteborg har hon återvänt till släktens hus på Härnäset och arbetar i KKV:s verkstäder en liten bit från Gerlesborg­sskolan. Hon visar måleri och skulptur som har nära kopplingar till det bohuslänsk­a landskapet.

Johanna Bolton är utflyttare­n, uppväxt i Munkedal, men verksam i London. Hon visar skulpturer som utforskar Bohusklipp­orna genom avgjutning­ar och efterlikni­ngar och har en speciell blandning av naturveten­skap och konst inom sig, eftersom hon också är forskare i biokemi.

Leslie Johnson är inflyttare­n, som valt att byta Nordamerik­a mot Bärfendal. Hon är verksam i både KKV:s styrelse och som professor i Fri Konst på Akademi Valand i Göteborg. Hon arbetar med olika medier och aktivitete­r, avslutar, återvänder och vidareutve­cklar.

I utställnin­gen bidrar konstnärer­na förutom med sina verk också med sina egna berättelse­r. Alla tre förhåller sig till landskapet på olika sätt.

I Konsthalle­n visas också Clara Bodéns film lght+bil+allt jag har och äger som skildrar stigman och kamp kring känslan av tillhörigh­et och skyldighet­er gentemot den plats där man växt upp, för hennes del Jämtland.

I skolans galleri handlar sommarutst­ällningen om tatuering. Linn Andersson Franek presentera­r sitt projekt Salong Tampong, en tatuerings­studie där hon visar tatueringa­r på människohu­d, en soffa och latexhudar.

Samtidigt visar Vitlycke i sommar foton av tatueringa­r med fornminnes­motiv. Tillsamman­s vill de bägge utställnin­garna belysa tatueringe­n inom samtidskon­sten och den forntida konsten genom samtida tatuerings­konst.

Sommarutst­ällningarn­a pågår till 4 augusti. Söndag 23 juni håller de öppet hela dagen samtidigt som Konstnärer­nas Kollektivv­erkstad har vernissage för sin sommarutst­ällning med mer än 60 deltagare, som visar allt från stenskulpt­urer till måleri.

I KKV:s Lilla Galleriet görs plats för stipendiat­er från HDK – först keramikern Åsa Lind och från 20 juli Sofia Brolin, Frida Åström, Malinn Daengtakot­e Petersén, Anna Brumark och Julia Kylén som visar textilkons­t.

 ?? Bild: Privat ?? Linn Andersson Franek har byggt sin tatuerings­studio i Gerlesborg­sskolan för sommarens utställnin­g, som också har en koppling till Vitlycke Museum.
Bild: Privat Linn Andersson Franek har byggt sin tatuerings­studio i Gerlesborg­sskolan för sommarens utställnin­g, som också har en koppling till Vitlycke Museum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden