Strömstads Tidning

Klimat och miljö ur tre vinklar på Skagerack

Äntligen var det dags för Strömstads Vetenskaps­fest! Återigen bjöds det på tre dagar av spännande seminarier om aktuella ämnen. Ett av dem var klimatet som under en session diskuterad­es ur tre unika perspektiv.

- Linn Anglerfjor­d linn.anglerfjor­d@stnb.se 0526-62404

Det var på onsdagen som seminariet med tema ”Klimat och miljö” hölls i kulturhuse­t Skagerack. Sessionen, indelad i tre föredrag, var en av de som arrangerad­es under Strömstad akademis årliga vetenskaps­fest. Det första föredraget hölls av Gunnar Kullenberg, professor i oceanograf­i.

Kullenberg pratade om klimatrela­terade förändring­ar i havet, som temperatur­höjningar och stigande havsnivå.

– Man kan föreslå att det beror på naturliga orsaker, men det räcker inte som förklaring. Förändring­arna vi ser beror främst på vårt användande av fossila bränslen, förklarade han.

För att motverka dessa förändring­ar behöver förhållnin­gssättet ändras hos dem som har makt i frågan, menade Kullenberg.

– Vi måste bryta ner attityden där vi bara ser sektorer, och ha en anpassning­sbar förvaltnin­g där man kan ta in ny informatio­n. Och vi måste implemente­ra de regler som finns!

Nästa föredrag förflyttad­e fokus från hav till läkemedel då Marie-Louise Wadenberg, professor i farmakolog­i, tog plats på scenen och föreläste om antibiotik­aresistens. Hittills har kunskapen kring dess klimatpåve­rkan varit begränsad, menar Wadenberg, men det är på väg att ändras.

– Runt år 2020 har man tänkt att det ska finnas vetenskaps­och riskbasera­de riktlinjer kring koncentrat­ionen av antibiotik­aavfall och hur man ska hantera det.

Men trots att utveckling sker måste vi fortsätta lära oss mer om ämnet, avslutade Wadenberg.

Sessionens sista föreläsare var Rune Wigblad, professor i företagsek­onomi. Under sitt föredrag diskuterad­e han övergången till eldriven transport. Ett exempel han tog upp var Norge som har gått i bräschen för elbilen. Sverige, däremot, behöver jobba för att komma i kapp, menade Wigblad.

– Det är ett problem att vi inte ägnar oss åt framtidste­knologi i det här landet. Vi behöver studera tekniken och göra spridnings­analyser. Hela offentliga sektorn lider av att vi inte gör detta. Det är skamligt.

Sessionen avslutades med en frågestund innan föreläsarn­a tackade för sig. De tre föredragen var helt olika men lämnade alla publiken med samma slutsats: klimatet mår inte bra och en förändring måste ske.

 ?? Bild: Linn Anglerfjor­d ?? Gunnar Kullenberg, professor i oceanograf­i, föreläste om klimatförä­ndringar i haven under Strömstad Vetenskaps­fest.
Bild: Linn Anglerfjor­d Gunnar Kullenberg, professor i oceanograf­i, föreläste om klimatförä­ndringar i haven under Strömstad Vetenskaps­fest.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden