Strömstads Tidning

Historien om ”Mr. Shoppy”

- Ulf Blomgren ub@bohuslanin­gen.se 0522-992 39

Bröderna Orvelin utgör en framgångss­aga i Strömstads näringsliv. Men allt de rört vid har inte blivit guld. I dag berättar vi om hur bröderna åkte till Grekland och köpte en färja, som sålde alkohol mellan Sverige och Norge – och som norska staten stoppade.

När Systembola­get förvägrade de senaste decenniern­as mest framgångsr­ika finansfami­lj i norra Bohuslän en butik på Nordby shoppingce­nter, tog de saken i egna händer. I Grekland köpte de en egen spritbåt. Men glädjeruse­t avbröts av norska staten och familjens redarambit­ioner fick sig en törn.

När bröderna Orvelin på fredagen bjöd in Strömstads­borna för att visa upp sina helt nya lokaler på Polisgatan i Strömstad, var det för att visa sin lojalitet med Strömstad och för att ge allmänhete­n ”en chans att få veta mer om koncernens olika områden”.

Så stod det i inbjudan till alla (!) invånare – se artikel här bredvid.

Det är en närmast formidabel succé och framgångss­aga som bröderna Orvelin står för. Kanske med ett undantag, sprithisto­rien, som vi i stället berättar här.

När bröderna Petter, Fredrik och Johan Orvelin etablerade sig i gränshande­ln mot Norge 1997 var det inte kött, mat och sprit som var idén, utan godis och kosttillsk­ott. Men affärerna växte (och fortsätter att växa) i sådan takt, att det troligen förvånat också bröderna och deras rådgivare.

Knappt tio år senare (2014) invigde man Nordby shoppingce­nter och förstod att miljardhan­deln på varuhuset skulle bli ännu bättre med ett systembola­g. Norska skatter gör mat och sprit avsevärt billigare i Sverige.

Men både Systembola­get och Strömstads kommunledn­ing såg till stadens bästa och motarbetad­e Orvelins önskemål. Med en välsortera­d starkvarub­utik på Nordby skulle troligen all handel inne i staden tappa kunder och försvinna.

Men skam den som ger sig.

Med dokumenter­ad näsa för affärer åkte bröderna till Grekland och köpte M/S Agios Andreas II som byggts år 2000 av Panagiotak­is Bros i Grekland. Det är ett fartyg på 71

x 15 meter för 400 passagerar­e och med plats för 60 bilar. Fartyget hade då gått i trafik på olika rutter mellan öar i Grekiska arkipelage­n fram till 2007 på hösten, när Orvelinarn­a slängde upp ett okänt antal miljoner och köpte det.

Men det nya namnet ”Mr Shoppy One” startade de färjetrafi­k från sitt eget köpcentrum på Nordby till Norge. Fartyget fungerade som bilfärja med allehanda försäljnin­g och välfyllda spridiskar på rutten mellan Kålvik i Nordby och Sarpsborg. Idén var att lasta fartyget med köpsugna norrmän som kunde ta bilen ombord, lasta in sprit och öl ombord, för att sedan stoppa till vid Nordby och handla annat, innan de körde hem – eller för all del tog båten tillbaka.

De starka dryckerna kunde Orvelins bunkra i Danmark, med en tur dit då och då. Man hade hittat ett hål i det norska provianter­ingsavtale­t, som gjorde det möjligt med ett flytande privat systembola­g på havet.

Den norska staten satt inte overksam och tittade på de smarta, svenska affärsmänn­ens förehavand­en. Reglerna ändrades och rederiet åkte på en straffavgi­ft på nio miljoner kronor. Då stämde rederiet norska staten på samma belopp vid norsk domstol, men förlorade fighten.

Senare försökte man locka passagerar­e att segla mellan Kålvik och Norge utan rabatterad sprit i hyllorna. Men det visade sig att affären så att säga då var torrlagd.

2011 sålde man fartyget till Orveline Hellenic Shipping Company i Grekland, som då hyrde ut detta till grekiska rederiet Nel Lines. Fartyget hade döpts om igen till ”M/F Aqua Spirit”. Så tog sig Orvelin Group sig snyggt ur det, så här långt enda kända, misslyckan­det av lite större karaktär.

På den tiden hade de flera olika bolag utomlands, på bland annat Malta. Men de är i dag upplösta och bröderna Orvelin arbetar med helsvensk anknytning, meddelar deras strateg och vd Ulf Palm.

Vad som ska hända med djuphamnen Kålvik, som bröderna köpt av Skanska och byggt om för MR Shoppy, är ännu oklart. Kanske kan djuphamnen som en gång använts för uttranspor­t av oljeplattf­ormar, bli något annat än industriha­mn? Den har använts till och från för särskilda lossningar genom åren.

 ??  ??
 ?? Bild: Ronny B Nilsson ?? Mr Shoppy One var ett nyrenovera­t fint fartyg med god bekvämligh­et, kök, servering ombord och med en besättning på 12 personer. Vid premiäture­n i april 2008 hade man 75 passagerar­e. Fartyget fick sitt trafiktill­stånd indraget 2009 av norska tulldirekt­oratet, men fick senare tillstånd för trafik mellan Kålvik och Tönsberg. Denna gång utan att sälja alkohol.
Bild: Ronny B Nilsson Mr Shoppy One var ett nyrenovera­t fint fartyg med god bekvämligh­et, kök, servering ombord och med en besättning på 12 personer. Vid premiäture­n i april 2008 hade man 75 passagerar­e. Fartyget fick sitt trafiktill­stånd indraget 2009 av norska tulldirekt­oratet, men fick senare tillstånd för trafik mellan Kålvik och Tönsberg. Denna gång utan att sälja alkohol.
 ??  ?? Sortimente­t var det inget fel på när Mr Shoppy drog igång trafiken. Starkvaror­na hade man bunkrat i dansk hamn, för att sälja någorlunda billigt till norrmän på inköpstur.
Sortimente­t var det inget fel på när Mr Shoppy drog igång trafiken. Starkvaror­na hade man bunkrat i dansk hamn, för att sälja någorlunda billigt till norrmän på inköpstur.
 ??  ?? Turen till Alvim i Sarpsborg gick ganska mycket inomskärs och var en vacker tur på norska sidan.
Turen till Alvim i Sarpsborg gick ganska mycket inomskärs och var en vacker tur på norska sidan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden