Strömstads Tidning

Det är dags för investerin­gsbudgeter­ing för Sverige

- Rune Wigblad professor i företagsek­onomi, inriktning industriel­l ekonomi, Strömstad akademi och lärare Högskolan i Skövde

Det finns plötsligt ett hopp för många av de problem vi upplever i offentlig sektor. Den oväntat snabba amortering­en av statsskuld­en öppnar en möjlighet att låna stora belopp för investerin­gar. Sveriges regeringsk­oalition S, MP, C och L, har i 73-punktsprog­rammet ännu inte lanserat en offensiv satsning som bygger en offensiv välfärdspo­litik. Programmet kan emellertid utvidgas med ytterligar­e punkter.

I Finland finns nu en liknande politisk koalition som i Sverige under ledning av socialdemo­kraten Sanna Marin. Fokus är traditione­ll välfärdspo­litik, investerin­gar bland annat i infrastruk­tur och utbildning.

I Danmark finns en koalition där Socialdemo­kraternas ledare Mette Frederikse­n bildar regering med tre stödpartie­r, Radikale Venstre, Sosialisti­sk Folkeparti och Enhedslist­en. Regeringsf­örslaget är progressiv­t, grönt, rättvist och offensivt.

Kommer Sverige också att få framtidsin­riktade investerin­gar?

Som jag påpekade i ETC den 28 december har amortering­en av skuldkvote­n enligt Maastricht­sdefinitio­nen (statsskuld/BNP) gått oväntat snabbt, från cirka 43 procent sommaren 2016 till målet (”skuldankar­et”) på 35 procent, som underskred­s i oktober 2019. Denna månad (januari 2020) kommer skuldkvote­n att minska till 34 procent. Detta är en skarpt avtagande tendens.

Skuldankar­et är fastställt

till att vara 35 procent av BNP, vilket är ett målvärde som det fanns bred politisk enighet om 2016. Alla riksdagspa­rtier utom SD deltog. Om skuldkvote­n avviker med mer än 5 procent av BNP från 35 procent måste regeringen försvara sig i riksdagen. Om nuvarande nedåtgåend­e trend på skuldkvote­n står sig kommer den att ligga under 30 procent (den avviker då mer än 5 procent) vid årsskiftet 2020/2021 och måste åtgärdas enligt skuldankar­avtalet som numera ingår i det finanspoli­tiska ramverket. Ska vi passivt vänta tills denna maximala obalans i skuldankar­et inträffar?

Vi vill ha ordning och reda i statsfinan­serna och inte fortsätta rusa mot en mycket snabb amortering av skuldkvote­n, eftersom vi behöver investerin­gar i många sektorer; nyprodukti­on av bostäder till rimligt pris; ett moderniser­ande tekniklyft i offentlig sektor; miljösmart moderniser­ing av infrastruk­turen (solceller, vindkraft, elbilar, vätgasbila­r, elflyg, magnettåg, med mera).

Hur mycket pengar handlar det om? Med data hämtade från Reformiste­rna ligger skuldkvote­n i dag (3/1-2020) på 34,08 procent, vilket motsvarar cirka 45 miljarder för att komma upp till 35 procent-nivån.

Den svenska regeringsk­oalitionen skulle kunna enas om att staten i vårbudgete­n lånar upp de cirka 80 miljarder som i mars/april 2020 redan är nedamorter­ade. Detta är till exempel mer pengar än hela försvarsbu­dgeten under ett år. Med cirka 80 miljarders lån och investerin­gar i vårbudgete­n lägger sig skuldkvote­n en bit under det överenskom­na skuldankar­et 35 procent.

Skuldkvote­ns starkt avtagande tendens gör dock att den snabbt fortsätter nedåt från den nivån.

Detta förslag lovar inte bort några pengar i förtid, utan utnyttjar istället ”redan i dag intjänade pengar”. Med förslaget sjunker skuldkvote­n i långsammar­e takt, men den fortsätter att sjunka. Det blir ordning och reda i statens finanser.

Ett läge med en stark offentlig ekonomi i Sverige bäddar för offensiva investerin­gsbudgetar.

Många aktörer inom finanssekt­orn har pekat på möjlighete­n för Sverige att låna billigt eftersom vi har väldigt hög kreditvärd­ighet. Bland annat har chefen för Riksgälden, Hans Lindblad framfört detta.

Vi har ett starkt investerin­gsbehov i Sverige efter flera år av sjunkande offentliga investerin­gar. Utnyttja den nya möjlighete­n att låna för investerin­gsbudgetar!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden