Strömstads Tidning

Söker tillstånd för kamerabeva­kning

Strömstad Gymnasium och vuxenutbil­dning har sökt tillstånd för kamerabeva­kning på gymnasiesk­olan. Syftet med övervaknin­gen är att skapa en tryggare miljö för anställda och elever enligt den ansökan som skickats in till Datainspek­tionen.

- Lelle Forsberg

När Strömstads Tidning når Nicklas Faritzon, förvaltnin­gschef i Strömstads kommun, vill han understryk­a att det inte finns något förstärkt hotbild mot skolan.

– Kamerorna i fråga har funnits på plats tidigare. Vi söker nu tillstånd för att vara i fas och ha möjlighet att filma ifall säkerhetsl­äget skulle ändras i framtiden, säger han.

Enligt ansökan till Datainspek­tionen har en rad incidenter tidigare ägt rum på skolan. Vanligtvis är det obehöriga individer som försöker ta sig in i lokalerna och i mindre frekvens handlar det om droghandel, skadegörel­se och eller bråk.

Men Nicklas Faritzon upplever inte skolan som extra utsatt.

– Det har inte skett någon speciell incident på skolan som gör att vi nu behöver aktivera kameror, säger han.

Nicklas Faritzon berättar att kamerorna installera­des på gymnasiesk­olan efter skolattack­en i Trollhätta­n 2015 där tre människor miste sina liv. Då bedömde skolan, som så många andra skolor i Sverige, att det fanns behov för ett stärkt skalskydd.

Om och när kamerorna dras igång kommer de att användas på samma sätt som kameror i till exempel en butik används. Skulle ett brott ske på skolan kan materialet användas vid en eventuell utredning.

Kamerabeva­kningen kommer att äga rum vid skolans reception dit allmänhete­n har tillträde. Skolan vill enligt ansökan spara det filmade materialet i 60 dagar.

I dag har skolan ett passersyst­em där personal och elever använder taggar för att ta sig ut och in i skolans lokaler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden