Strömstads Tidning

Brobygge riskerar att lämna 80-åring utan bostad

För att bereda plats åt den nya bron över järnvägen i Säm rivs Alf Olssons hus. Än så länge är hans plan att flytta in i båten. – Ibland känner jag mig deppig som fan, säger han.

- Arvid Brandström arvid.brandstrom@stnb.se 0526-624 03

Nyheter: Trafikverk­et planerar ett brobygge över järnvägen i Säm i Tanum. 80-åringen Alf Olsson har sin bostad och verkstad där bron är planerad och med bara några månader kvar till rivning har han ingen ny bostad.

Under tidningens första samtal med Alf Olsson får han frågan om det stämmer att det är över hans tomt som den nya bron ska byggas. Den frågan svarade han nej på, sedan blev han tyst i några sekunder.

– Det är igenom mitt hus de ska bygga den.

Där har han bott i över tio års tid och med ett livslångt intresse för bilar och allehanda hantverk har han hunnit samla på sig en hel del prylar. Förutom 20 bilar, båt och husbil har han en verkstad och smedja under lägenheten.

I den ligger reservdela­r till bilar i drivor, ett chassi till en Lancia Gamma från 77 är under renovering och det luktar aska från ässjan.

När vi går igenom verkstan passerar vi den ena pjäsen större än den andra. Det är bland annat en plåtbearbe­tningsmask­in på över två ton, en kallsåg, en svarv och en kombinerad borr- och fräsmaskin. Men snart ska allt vara borta. I början av juni ska huset rivas för att ge plats åt den nya bron.

Ny bro har det pratats om sedan i början av 00-talet enligt Alf Olsson. Ändå byggde han sin lägenhet ovanpå verkstan 2007. Trafikverk­et hade nämligen projektera­t en bro ungefär 100 meter norr om Alf Olssons nuvarande bostad.

– Jag tänkte att de skulle bygga bron där den var tänkt från början, men sedan hörde de [Trafikverk­et] av sig och sa att det bästa alternativ­et är att bygga den på mitt hus.

Det är snart två år sedan som han fick beskedet men fortfarand­e har han inte kommit fram till en lösning med Trafikverk­et. De har värderat fastighete­n men det budet är för lågt för att Alf Olsson ska kunna acceptera det.

Jag håller så länge jag har pressen på mig men när allt är över kan jag bli deprimerad

Alf Olsson

Än så länge har han ingenstans att ta vägen. Alternativ­et att köpa sig en annan bostad har varit svårt för honom.

– Då hade jag behövt låna pengar

men jag lever ju på änden av snöret. Ingen vill ge mig ett lån.

Nu hoppas han att han kommer fram till en lösning med Trafikverk­et som möjliggör att han kan bygga en ny verkstad och ett nytt hus på tomten ett stenkast ifrån det befintliga. Men under tiden behöver han magasinera alla saker. Alf Olsson räknar med att det lär ta ett par år innan ett nytt hus kan vara på plats.

– Jag är 80 år gammal och får lägga två år av mitt liv på något som jag är helt ointresser­ad av.

Verkstan kallar han för Gubbdagis och där träffas Alf och hans vänner en dag i veckan. När han tänker på den skiner han upp.

– Om jag sluppit det här hade jag kunnat gå där i två år till av mitt liv och kuckelura, banka på saker och dricka kaffe, säger han.

Känner du dig stressad?

– Jag får ju ta tag i det men ibland känner jag mig deppig som fan. Men jag kan inte sätta mig ner och grubbla, jag måste bita ihop och göra det bästa av det, säger han och fortsätter.

– Jag är inte den personen som blir stressad. När allt är över tror jag däremot att jag bryter ihop. Det är så jag funkar. Jag håller så länge jag har pressen på mig men när allt är över kan jag bli deprimerad.

För att undvika ett sådant scenario har han en plan. I samband med att huset rivs i sommar flyttar han in i båten. Och när hösten gör sig hörd packar han husbilen och beger sig till Benidorm där han har vänner. Dit tar han med sig cykeln och rustar sig fysiskt inför den kommande tiden.

– Jag har hållit på mycket med cykling och gjort mina Vätternrun­dor, så nere i Spanien ska jag sitta många timmar på sadeln. När jag sedan kommer hem till våren ska jag ha en jädra bra kondition.

 ??  ?? I slutet av maj måste Alf Olsson vara utflyttad ur sitt hus, efter det har han tänkt bosätta sig i sin båt och husbil.
I slutet av maj måste Alf Olsson vara utflyttad ur sitt hus, efter det har han tänkt bosätta sig i sin båt och husbil.
 ?? Bild: Arvid Brandström ??
Bild: Arvid Brandström

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden