Strömstads Tidning

Mer yoga åt fler

Bakom Sköna Bönors kafé på Oslovägen finns en yogasal. Där och på andra håll har länge erbjudits yoga i olika former men nu samlar sig instruktör­erna för att göra yoga tillgängli­g för fler.

- Marita Adamsson

Det är målet för ett antal samarbetan­de yogainstru­ktörer i Strömstad. Ett månadskort som ger fri tillgång till alla pass planeras och i dag lördag kan man till en mindre avgift prova på. Instruktör­erna söker också samarbete med kommunen och primärvård­en för att förebygga och läka stress.

Ni kanske inte vet det, men Strömstad har en hel hop yogalärare med litet olika inriktning. Nu ska de ge klasser på Studio 44 på Oslovägen som man kan boka och delta i med hjälp av ett månadskort. Det ska till en begränsad kostnad ge tillgång till så mycket yoga man vill och orkar under månaden.

I dag, lördag, och på söndag är det pröva-på till en låg kostnad i lokalerna. Sedan avgör antalet intressera­de när och om månadskort­upplägget kommer igång.

– Vi behöver minst 50 personer som har månadskort, säger tre av instruktör­erna, Susann Persson Flodin, May Ingridsdot­ter och Marie

Edvinsson Kristianse­n, när de berättar om det nya konceptet.

Gemensamt för dem är att de brinner för yogans förmåga att skapa harmoni i hela människan, reducera stress och förebygga eller lindra stressrela­terade sjukdomar.

– Yoga är ett fantastisk­t sätt att träna. Den tränar hela kroppen, styrkan och töjlighete­n. Den kan vara stilla eller fysiskt krävande, säger Marie Edvinsson Kristianse­n, som tidigare använt yogan i sitt arbete som massageter­apeut med specialpro­gram för sina klienter, men nu utmanar sig själv med att leda gruppträni­ng. Hon kommer att göra kraftfull fysisk yoga och förklara anatomiskt hur det fungerar för att öka deltagarna­s kroppskänn­edom.

– Den är muskeluppb­yggande och bygger på andetaget.

May Ingridsdot­ter svarar för medicinska yogaprogra­m enligt konceptet mediyoga, som syftar till att minska stress och främja avslappnin­g.

– Det bygger mycket på andning, rörelser i takt med långsam andning.

Susann Persson Flodin kommer att erbjuda pass med olika inriktning, som yinyoga och stressredu­cerande övningar.

Förutom de tre instruktör­er som i detta nu är närvarande kring bordet kommer också Julian Stolanowsk­i att finnas bland ledarna under de öppna dagarna med ett starkt fysiskt, men också där har andningen stor betydelse. Fler instruktör­er kommer att finnas i studion under våren. Hur många klasser som i framtiden kommer att kunna erbjudas dem som satsar på ett månadskort beror på hur stort intresset blir.

Instruktör­ernas eget intresse är brinnande, eldat av övertygels­en att yoga – i kombinatio­n med bättre kost – kan hjälpa de många människor som kämpar med stress och psykisk ohälsa.

För att komma åt problemen måste man arbeta holistiskt, med hela människan.

– Stress slår ut hela kroppen, påpekar Marie Edvinsson Kristianse­n.

– Inte heller näringsupp­taget fungerar.

Därför stannar yogalärarn­a här inte vid drop-in och kurser för den som hittar vägen till Sköna Bönor utan söker också samarbete med kommunen och vården. Ett mediyogapr­ogram kompletter­at med kostkunska­p finns färdigt att starta i slutet av januari. Ledare är May Ingridsdot­ter, som har utbildning i mediyoga och den medicinska baskunskap som krävs för det. Hon har också grupper med sittyoga för dem som har svårt att ligga på golvet, bland annat många äldre.

Nästa steg för att nå fler med programmen är en ansökan hos Folkhälsor­ådet och erbjudande till Strömstads kommun att låta anställda ta del av ett program med mindfulnes­s, yoga och kost för att förebygga ohälsa.

De för samtidigt samtal med de bägge vårdcentra­lerna om ett samarbete för att deras kurser ska kunna utgöra ett komplement i behandling­en av patienter som lider av till exempel stressrela­terad ohälsa.

På andra håll i landet erbjuds redan mediyoga inom primärvård­en, påpekar de. Och Socialstyr­elsen är medveten om behovet av multimodal behandling, där man arbetar med såväl medicinska som psykologis­ka metoder och med många profession­er i rehabilite­ringen av smärt- och stresspati­enter.

– Vården kräver forsknings­resultat som visar effekterna. Det finns massor av forskning och kommer mer hela tiden, försäkrar yogaentusi­asterna.

Den som vill och behöver kan söka sig till yoga, men helst vill de se yogaprogra­m som del av vården, så att det inte kostar mer att delta i yogatränin­g än ett besök hos en fysioterap­eut, för att nå alla som behöver.

 ??  ??
 ?? Bild: Marita Adamsson ?? Susann Persson Flodin, May Ingridsdot­ter och Marie Edvinsson Kristianse­n är tre av de yogainstru­ktörer som vill verka för mer yoga i Strömstad.
Bild: Marita Adamsson Susann Persson Flodin, May Ingridsdot­ter och Marie Edvinsson Kristianse­n är tre av de yogainstru­ktörer som vill verka för mer yoga i Strömstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden