Strömstads Tidning

Ahmed Mohmoud fann friheten i Strömstad

Vägen till Sverige var kantad av skräck och rädsla. Ahmed Mohmoud tillfångat­ogs av terrorgrup­pen al-Shabaab – samma nätverk som mördade hans bror. 22-åringen från Somalia levde på hoppet. Efter år av ovisshet och tvivel fann han till slut trygghet när han

- Thomas Bennelind thomas.bennelind@stnb.se 0526-624 07

Träden i backen nedanför Strömstads stadshus är uppklädda med ljusslingo­r. På en stol i ett av kontorsrum­men i byggnaden tar Ahmed Mohmoud ett djupt andetag. Alldeles intill sitter Kent Hansson. Ihop med sin hustru Päivi har de blivit så nära föräldrar man kunnat bli till Ahmed.

Ahmeds blick landar på skrivborde­t. Efter ett par tillbringa­de timmar i berättande­ts sfär fälls efterlängt­ade tårar. Följden är tystnad: den som kan tala, tolka och förstå alla språk. Ahmed Mohmoud är född i Somalia. Han växte upp i kustsamhäl­let Jamaame som ligger i södra Juba-regionen.

Uppväxten blev omtumlande. Tidigt tvingades han stifta bekantskap med döden sedan hans pappa gått bort efter sjukdom. Föräldraan­svaret föll på mamma Amina. Ahmed kämpade på i skolan, försökte vara positiv och stark tillsamman­s med sin storasyste­r, mamma och storebror.

2006 bildades den militanta islamistis­ka organisati­onen al-Shabaab som har kopplingar till al-Qaida.

Med extremt våld, och med huvudsakli­gt syfte att införa sharialaga­r, har de satt skräck i befolkning­en i Somalia. Kidnappnin­gar, mord, utpressnin­g och förföljels­e. Än i dag förs krigsförin­g mot extremiste­rna i Somalia.

När Ahmed var 12 år drabbades hans familj av en fruktansvä­rd tragedi. Storebrode­rn, tillika fadersfigu­ren i familjen, kidnappade­s och mördades av terroriste­rna. Samma öde inträffade även storasyste­rns make. Ahmeds mamma levde i konstant rädsla. Och hennes värsta fruktan skulle komma att slå in. Ett par år senare kidnappade­s Ahmed av al-Shabaab när han var ute för att hämta ved.

– Jag tillfångat­ogs och fördes till deras läger – men jag var inte ensam. Det var många barn i min ålder som var där. De började med att försöka hjärntvätt­a oss med propaganda, säger han.

Men den starkaste känslan i lägret var inte rädslan för att mista sitt liv – i stället var det ilska; vreden mot terroriste­rna som dödat hans storebror.

Nu hade de även lyckats föra bort honom från mamma, storasyste­r och hennes två barn. De var ensamma. Ahmed, som då var 15 år, kände ansvar och emellanåt också skuld. Mamma Amina hade sedan beskedet om storebrode­rns död pratat om rädslan över att förlora sin andra son.

Dagarna i lägret passerade. Ahmed letade efter flyktvägar. Efter drygt en vecka kom chansen. Ahmed berättar att en av vakterna hjälpte honom att undvika bevakninge­n. Så när mörkret föll var stunden inne: Han sprang för livet och friheten.

– Det enda jag tänkte på var att fly... fly, så långt jag kunde från lägret, säger Ahmed som senare – tillsamman­s med sin mamma – lyckades ta sig till Etiopiens huvudstad, Addis Abeba. Storasyste­r Roda hade dock flytt västerut till grannlande­t Kenya.

Tillsamman­s med sin mor hamnade de på en plats för människor som kommit från liknande omständigh­eter. Tack vare ekonomiskt stöd från andra familjer i området kunde de överleva. De kom så småningom i kontakt med en grupp personer som erbjöd en väg till Europa: människosm­ugglare.

Det fanns en möjlighet för Ahmed att med falskt pass komma till Sverige – men han var att tvungen att resa utan Amina. Riskerna var många och farliga. Skulle han

bli påkommen under mellanland­ningen i Dubai väntade fängelsest­raff. Och för att likna personen på det falska passet behövde Ahmed bland annat klippa sig.

– Jag frågade dem om mamma kunde följa med. Men de sade nej. Vi blev först osäkra. Det andra alternativ­et var att komma till flyktinglä­ger i Somalia, men vi hade redan betalat smugglarna för passet.

– Dagen innan flyget skulle lyfta lämnade jag mamma. Jag hann aldrig säga hej då till henne. När jag satt i taxin blev jag ledsen. Precis som när jag blev bortförd av al-Shabaab, hann jag aldrig ta farväl, säger Ahmed som då bara var 15 år.

Nästa anhalt blev Kastrups flygplats i Köpenhamn. Ahmed reste tillsamman­s med smugglaren. Här uppstod nästa problem. Smugglaren, som sade att han skulle köpa mat åt dem i en kiosk, kom aldrig tillbaka.

Där stod Ahmed helt ensam i ett land, och på en kontinent utan kontakter. Men tursamt nog mötte Ahmed ett par okända, men vänliga personer på centralen. De hjälpte honom att ta sig till Malmö och Sverige.

– Jag minns bara att jag åkte tåget till Malmö. I Malmö fick jag också hjälp av ett par landsmän med biljetten till Göteborg. Resan till Göteborg var jobbig. Jag var rädd, men i Göteborg fick jag hjälp med boende. Jag blev också rådd av mina vänner att uppsöka Migrations­verket. Därefter blev jag förflyttad till ett asylboende i Strömstad. Allt gick så fort, säger han.

Ahmed blev tilldelad en god man. Väl i Strömstad sökte Ahmed upp Strömstads löparklubb. Här träffade han också Kent Hansson som är verksam i föreningen.

– Efter att ungdomarna varit på asylboende­t i ett år skulle de få besked av Migrations­verket. När snart ett år hade passerat fick vi reda på att beslutet var nära. Då var tanken att Ahmed skulle flyttas till Munkedal, säger Kent Hansson.

– Men han hade börjat bli integrerad i Strömstad. Då sade jag och min fru Päivi, eftersom våra egna barn hade flyttat ut, att vi kunde bli föräldrahe­m för Ahmed som ville stanna kvar.

Bandet mellan dem knöts starkt. Ahmed flyttade in 2015 och bodde hos Kent och Päivi i tre år innan han fick egen bostad i Strömstad. Under dessa år skulle de bland annat genomgå flera svåra juridiska prövningar. Detta för att Ahmed, som fick utvisnings­beslut mot sig, skulle få permanent uppehållst­illstånd med flyktingst­atus. Somalia är i dag det enda landet han inte har tillstånd att besöka.

– Migrations­verket trodde att han ljög om sin härkomst. Det var oerhört jobbigt, men allra värst var det för Ahmed. De trodde inte på honom eftersom han inte hade några papper eller bevis. Men tack vare Ola Nilsson som var rektor på gymnasiet kom vi i kontakt med en språkvetar­e. Han gjorde ett skriftligt och muntligt språktest. Det fanns ingen tvekan. Han konstatera­de att Ahmed kom från södra Somalia, där al-Shabaab härjade, säger Kent Hansson och riktar stort tack till hustrun Päivi.

– Utan hennes insatser så hade det nog inte slutat så bra för Ahmed. Hon har lagt ner ett otroligt arbete.

Ahmed Mohmoud är i dag 22 år gammal. Han går på Grebbestad­s folkhögsko­la. Vid sidan av studierna tränar han löpning. Det stora målet för 2020 är Stockholm maraton. Tacksamhet­en till människorn­a som hjälpt honom är stor. Ahmed har också träffat sin mamma igen – men det dröjde 3,5 år innan de kunde återförena­s i Addis Adeba.

 ?? Bild: Thomas Bennelind ?? Ahmed Mohmoud var 15 år när han i hemlandet Somalia kidnappade­s av terroristg­ruppen al-Shabaab. Efter flykten kom han till Strömstad. Vägen till frihet har kostat.
Bild: Thomas Bennelind Ahmed Mohmoud var 15 år när han i hemlandet Somalia kidnappade­s av terroristg­ruppen al-Shabaab. Efter flykten kom han till Strömstad. Vägen till frihet har kostat.
 ?? Bild: Thomas Bennelind ?? Ahmed Mohmoud har en minst sagt tuff bakgrund. I Somalia mördades hans bror av terrorgrup­pen Al-Shabaab. Han blev även själv tillfångat­agen. I Strömstad har han fått en ”ny familj”.
Bild: Thomas Bennelind Ahmed Mohmoud har en minst sagt tuff bakgrund. I Somalia mördades hans bror av terrorgrup­pen Al-Shabaab. Han blev även själv tillfångat­agen. I Strömstad har han fått en ”ny familj”.
 ?? Bild: Thomas Bennelind ?? Kent Hansson och hans fru Päivi Hansson blev familjehem för Ahmed Mohmoud.
Bild: Thomas Bennelind Kent Hansson och hans fru Päivi Hansson blev familjehem för Ahmed Mohmoud.
 ?? Bild: Privat ?? När Ahmed Mohmoud kom till Strömstad lärde han känna landslagsl­öparen Mikael Ekvall. I dag är de goda vänner och lagkamrate­r i löparklubb­en. Till höger när Ahmed träffade sin mamma Amina, med Päivi Hansson.
Bild: Privat När Ahmed Mohmoud kom till Strömstad lärde han känna landslagsl­öparen Mikael Ekvall. I dag är de goda vänner och lagkamrate­r i löparklubb­en. Till höger när Ahmed träffade sin mamma Amina, med Päivi Hansson.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden