Strömstads Tidning

Gunilla Håkansson: Tillsamman­s mot självmord

-

Hela redaktione­n blev helt lamslagen. Först hördes inte ett ljud, utom från företagslä­karen som suckade sorgset, efter att ha berättat den fruktansvä­rda nyheten. En av våra arbetskamr­ater var död. Vår kollega, vi kan kalla honom Björn, hade tagit sitt liv.

Det här var för ungefär tjugo år sedan och på en tidigare arbetsplat­s. Det ögonblicke­t kommer att förbli ett starkt minne. Först den tysta chocken, sedan tårarna och redan inom några minuter tror jag att vi alla började vi rannsaka oss själva. Hade där varit några tecken? Kunde vi ha gjort något mer?

Nu var det inte så att ingen gjorde något. Nej, framförall­t en person, Lotta, gjorde allt som stod i hennes makt. Hon satt närmast Björn i korridoren, och hade förstått att det var illa. Hon hade hjälpt honom att få kontakt med företagslä­karen, som i sin tur direkt remitterat honom till psyket, som lade in honom. Under en helgpermis­sion återvände han till sin lägenhet, där han bodde ensam. Den helgen tog Björn beslutet att avsluta sitt liv, utan att ringa till någon anhörig eller någon av oss kollegor. Det gör ont att tänka på hur fruktansvä­rda hans sista timmar i livet måste ha varit. Ännu värre var det förstås för hans nära anhöriga.

Vi hoppas och tror att dessa pengar kommer att rädda liv. Stort tack till alla annonsörer som valde att stödja Suicide Zero!

Som ni förstår ligger detta ämne nära mitt hjärta. Det är därför roligt att konstatera att i onsdags kunde vår annonschef Terese Dewill överlämna ett bidrag på över 70 000 kronor till organisati­onen Suicide Zero och dess ansvariga i regionen, Marcus Eriksson. Han berättade att pengarna kommer att gå till utbildning­sinsatser för att öka medvetenhe­ten om att det faktiskt finns mycket vi kan göra – även du och jag – för att förhindra självmord. Föreningen kämpar för mer utbildning i skolorna och erbjuder kurser för oss vuxna.

Jag är så glad och tacksam över alla våra annonsörer som genom Strömstads tidnings God Jul-hälsningar valde att stödja Suicide Zero. Vi hoppas och tror att dessa pengar kommer att rädda liv. Stort tack till er alla!

P.S Om du själv eller någon annan mår dåligt kan du ringa till Mind självmords­linjen som drivs av den ideella föreningen Mind som arbetar för psykisk hälsa.De som svarar är volontärer som har fått utbildning och handlednin­g för att ge medmänskli­gt stöd. Telefon:

901 01 (öppet 06.00-24.00)

Mer informatio­n finns på mind.se.

Är läget akut ringer du alltid 112!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden