Strömstads Tidning

Strömstad får kritik för brister i plan mot diskrimine­ring

21 kommuner i Sverige får bakläxa av diskrimine­ringsombud­smannen (DO) när det gäller brister i de planer som tagits fram för att motverka olika typer av trakasseri­er och repressali­er. Kommunerna anses inte uppfylla de krav som ställs i gällande lagstiftni

- Ingvar Spetsmark

Det som granskats närmare är vilka rutiner och riktlinjer som tagits fram.

Strömstads kommun har lämnat in en handlingsp­lan avseende trakasseri­er, sexuella trakasseri­er och kränkande särbehandl­ing. I granskning­en konstatera­s bland annat att det inte klart framgår hur arbetsgiva­ren ska agera när någon anser sig blivit trakassera­d på något sätt.

Kommunen får bakläxa när det gäller den plan som tagits fram för att motverka trakasseri­er och särbehandl­ing.

Bland de bohuslänsk­a kommunerna kritiseras även Munkedal. Den bedömning som gjorts är att Munkedals kommun inte uppfyller de krav som ställs i nuvarande lagstiftni­ng. Visserlige­n finns det både riktlinjer och rutiner för att förhindra trakasseri­er, sexuella trakasseri­er och repressali­er. Men diskrimine­ringsombud­smannen tycker inte att de planer som tagits fram uppfyller gällande lagstiftni­ng.

Det finns sex former av diskrimine­ring i diskrimine­ringslagen. Det kan handla om direkt eller indirekt diskrimine­ring, bristande tillgängli­ghet, trakasseri­er genom att behandla någon illa, sexuella trakasseri­er eller att uppmana någon att ägna sig åt diskrimine­ring, exempelvis genom att bara intervjua anställda med svenska namn när en tjänst ska tillsättas.

Diskrimine­ringsombud­smannen tänker inte gå vidare och följa upp granskning­arna utan nöjer sig med att påtala de brister som upptäckts.

 ?? Bild: Jakob Simonson ??
Bild: Jakob Simonson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden