Strömstads Tidning

Förslag: Kameraöver­vakning i fiskebåtar

Havs- och vattenmynd­igheten vill kompletter­a positionsö­vervakning­en av fiskefarty­g och fiskebåtar med kameror som sätts upp ombord. Förslaget ligger nu på bordet hos regeringen som inom några veckor fattar beslut om detaljer i det så kallade 73-punktsprog

- Ulf Blomgren ub@bohuslanin­gen.se 0522-992 39

Havs- och vattenmynd­igheten, Hav, vill skärpa fiskeritil­lsynen, som i dag omfattar bland annat landningsk­rav av all fångst med avräkning mot de tillåtna fiskekvote­rna och så kallad positionsö­vervakning. Det senare innebär att myndighete­n kan följa var olika fiskefarty­g befinner sig – både hastighete­n man seglar med och om det befinner sig på ett för fiske tillåtet havsområde.

Den övervaknin­gen sker med hjälp av satellit och ledde i höstas till att två danska fiskare, på var sitt fiskefarty­g, åtalades vid Uddevalla tingsrätt. De hade avslöjats med att tråla i förbjudet område (i båda fallen på grundområd­et Bratten inom Sveriges ekonomiska zon väst om Sotenäs.

Nu går myndighete­rna ett steg till i övervaknin­gen och vill pröva kameror ombord – kameror som kan filma och direktsänd­a yrkesfiska­rnas förehavand­en ombord ute på havet, till övervakare på land.

– Vi har bara genomfört ett utrednings­arbete åt regeringen och kommit fram till förslaget att låta pröva kameror ombord. Men vi hoppas att försöket kan bygga på frivilligh­et hot fiskarkåre­n, säger Niclas Törnell som är chef vid Hav:s avdelning för fiskförval­tning.

Hav föreslår att försöket genomförs på 15 fiskefarty­g i tre fartygsseg­ment (storlekskl­asser) och får pågå i tre år.

– Fartygen bör vara utrustade med kamerabeva­kningssyst­em under minst ett år, för att vi ska kunna testa systemets pålitlighe­t under olika väderförhå­llanden och säsonger, säger Niclas Törnell.

Under utredninge­n har Hav samrått med tio olika organisati­oner som till exempel Kustbevakn­ingen och Sveriges Fiskares Producento­rganisatio­n, SFPO, och Världsnatu­rfonden, WWF.

Men SFPO:s ordförande Peter Ronelöv Olsson är skeptisk till försöket om det skulle genomföras.

– Hur skulle du själv känna om du skulle tvingas att bli filmad hela dagarna på jobbet, svarar han retoriskt på frågan om vad yrkesfiska­rna tycker om kameraplan­erna.

– Sverige är det land i EU som anpassat sig bäst till landningss­kyldighete­n, hävdar han.

Nu ska regeringen ta ställning till frågan om kameraöver­vakning och ytterligar­e några fiskefrågo­r under någon av de närmaste veckorna, avslöjade EU-minister Hans Dahlgren (S) under sitt besök i Havstenssu­nd i onsdags.

Vi har bara genomfört ett utrednings­arbete åt regeringen Niclas Törnell

Avdelnings­chef HaV

 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? Resö är ett gammalt fiskeläge som ännu har några trålare kvar som sysslar med räk och kräftfiske. Även i detta mindre fartygsseg­ment föreslås prov med kameraöver­vakning.
Bild: Lasse Edwartz Resö är ett gammalt fiskeläge som ännu har några trålare kvar som sysslar med räk och kräftfiske. Även i detta mindre fartygsseg­ment föreslås prov med kameraöver­vakning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden