Strömstads Tidning

Världens mest jagade man hittades till slut död

-

Alla letade efter vår Profil. Han var världens mest jagade man. Den som bidrog till att han greps kunde räkna med en stor belöning.

Men det fanns ett problem. Det var lite osäkert hur han såg ut. Visserlige­n fanns det en del fotografie­r av honom. Men de var inte särskilt många. Vår Profil hade gillat att ligga lågt och hålla sig undan från all uppståndel­se.

De fotografie­r som fanns visade en liten, tjock man. Vi kan kalla honom för Dick i vår berättelse. Han hade bakåtkamma­t hår och blek hud.

Dick talade med en djup röst. Han hade tjurnacke. När han gick kunde man se att han var kobent. Dessutom skulle han ha ett ärr på vänster kind. Men det syntes inte på fotografie­rna.

Det alla sökte var alltså en liten tjock gubbe med blek hud. Sådana finns det många av. Därför strömmade rapportern­a in. De kom från jordens alla hörn.

Någon hade sett vår Profil i Tyskland, med en tyrolerhat­t på huvudet. En rapport kom från Tibet. Där hade någon upptäckt Dick på ett berg. Och han var inte ensam, utan hade sällskap med sin forna chef!

En person hade hittat vår Profil i Schweiz. Där levde han nu under antaget namn och utgav sig för att vara judisk läkare.

En annan rapport från Schweiz gick i samma stil. Vår Profil fanns där! Han hade anlagt skägg, gick klädd i en mörk kostym med skjorta och sidenslips. Han var till och med beväpnad med en mauserpist­ol!

Vi flyttar oss till en annan världsdel – till Afrika. Där hade någon sett Dick på ett flygfält i Marocko.

Det gällde att vara på sin vakt. Vår

Profil kunde gömma sig var som helst. En brittisk tulltjänst­eman på Ceylon tog kontakt med sitt huvudkonto­r i London och bad om Dicks signalemen­t. Man måste ju veta hur han såg ut, om man skulle kunna gripa honom, ifall han kom till ön.

Att vår Profil kanske skulle finnas i Italien, Bolivia eller Brasilien ansågs inte helt omöjligt. Men det kom också rapporter om att han skulle ha setts i Norge och i Sverige. Det verkade mindre troligt.

Dick hade varit en mycket mäktig man. Hans tid vid makten var emellertid över. Nu skulle han straffas för sina brott. Det var därför som alla letade efter honom.

I unga år hade han blivit inblandad i ett mord och fått sitta i fängelse. Därför hade polisen hans fingeravtr­yck. På så vis skulle man kunna fastställa hans identitet om man hittade honom.

De flesta tipsen kom ifrån Sydamerika. En ”absolut säker källa” visste att berätta att vår Profil bott en tid i staden Posadas i nordöstra Argentina. Han hade anlänt till landet med en ubåt i slutet av juli 1945.

Men Dick var inte längre kvar i Posadas. Han hade lämnat Argentina och flyttat till Chile.

Det här är bara ett axplock av de sammanlagt 6 000 olika tipsen från folk som trodde att de sett vår Profil. Han var som ett spöke som det inte gick att få tag på.

Vår Profil var gift. Hans fru hette Gerda. Tillsamman­s hade fått tio barn! Om man bevakade Gerda kanske Dick skulle försöka komma i kontakt med henne. Då kunde man kanske få upp ett spår till honom.

Men det gick inte. Gerda var död. Hon hade dött i cancer i Merano i Italien i mars 1946.

Vår Profil hade många konkurrent­er. Flera av dem dömdes till döden i Nürnberg och avrättades 1946. Dick dömdes också till döden – men i sin frånvaro, eftersom man inte fått tag på honom.

Alla var inte övertygade om att Dick levde. Några trodde att han var död. År 1965 började man leta efter honom i centrala Berlin, där han sågs sist när han var i livet. En grupp arbetare grävde sig ner i marken, men hittade ingenting.

De tyska myndighete­rna gav emellertid inte upp. År 1972 gjorde de en ny utgrävning i närheten av det gamla riksdagshu­set.

Den här gången gick det bättre. Man hittade resterna av två kroppar, dels en lång person och dels en som var kortare. Kunde den kortare vara vår Profil?

Kroppen hade en bevarad skalle. Och tänderna fanns kvar. Var det Dicks tänder? Experterna blev nästan helt säkra. Men bara nästan.

Först 1998 blev man helt säker. Då tog man ett DNA-prov från den upphittade skallen. Det jämförde man sedan med ett DNAprov från en släkting till vår Profil. Proven stämde överens. Han hade varit en av Hitlers närmaste män. Nu tog jakten på vår Profil var slut. Han hade inte lyckats undkomma utan dött i Berlin den 2 maj 1945.

Vem var han?

Förra veckans Profil: Richard Kiel. Föddes i Detroit den 13 september 1939. Amerikansk skådespela­re. Var 218 cm lång. Blev känd med sina ståltänder, som skurken ”Jaws” i James Bond-filmen ”Älskade spion” 1977. Han dog i Fresno i Kalifornie­n den 10 september 2014.

I unga år hade han blivit inblandad i ett mord och fått sitta i fängelse

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden