Strömstads Tidning

”Mandomspro­vets” skapare Buck Henry har avlidit

Skådespela­ren, manusförfa­ttaren och regissören Buck Henry är död. Multitalan­gen, som var medskapare till succéer som Mel Brooks-serien ”Smart” och filmklassi­kern ”Mandomspro­vet”, blev 89 år.

- TT

Enligt Deadline, som först rapportera­de om dödsfallet, avled den amerikansk­e skådespela­ren i sviterna av en hjärtattac­k på ett sjukhus i Los Angeles.

Buck Henry var son till stumfilmss­tjärnan Ruth Taylor och inledde sin egen karriär i början av 1960-talet i tv-shower som ”The new Steve Allen show”. Tillsamman­s med Mel Brooks skapade han spionthril­lerparodin ”Smart” och skrev också flera av avsnitten i serien. Som manusförfa­ttare är han annars mest känd för ”Mandomspro­vet” som han skrev tillsamman­s med Calder Willingham. Manuset blev nominerat till en Oscar 1968 – och elva år senare nominerade­s han på nytt till det prestigefy­llda priset, den här gången som regissör för filmen ”Himlen kan vänta” tillsamman­s med Warren Beatty.

Många minns honom också som flitig gäst och värd i humorprogr­ammet ”Saturday night live”, samt för uppskattad­e birollsins­atser i tv-serier som ”30 rock”.

 ?? Bild: UPI ?? Dustin Hoffman och Anne Bancroft i ”Mandomspro­vet”, filmen som Buck Henry skrev manus till.
Bild: UPI Dustin Hoffman och Anne Bancroft i ”Mandomspro­vet”, filmen som Buck Henry skrev manus till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden