Strömstads Tidning

”Töntigt att bränna upp pengar på ett sånt sätt”

Före nyår gick kommunen ut med en uppmaning om att bara skjuta av raketer under fyra timmars tid. Administra­tören för gruppen Fy fan för fyrverkeri­er (FFFF) upplevde att de flesta höll sig till uppmaninge­n men vill att fyrverkeri­er helt förbjuds på sikt.

- Arvid Brandström arvid.brandstrom@stnb.se 0526-624 03

Ola Nilsson som driver FFFF firade sitt nyår på samma sätt som han brukar. När det närmade sig tolvsnåret begav han sig ut i skogen och kom inte hem igen förrän det värsta skjutandet var över.

– Det har varit lugnt där jag bor. Efter att jag kom hem vid halv ett hörde jag knappt en smäll. Bara några okynnessmä­llar här och där. Men det återstår mycket att göra, säger han.

Han tror att det handlar mycket om att bilda opinion och driva frågan om ett förbud mot fyrverkeri­er. Ola Nilsson upplever också att det finns många andra bra initiativ för att motverka raketskjut­ningar. Som exempel nämner han Norge där Röda korset gick in och föreslog att folk skulle skänka pengar till välgörande ändamål istället för att köpa raketer.

– Det är farligt för människor och djur skadas. Dessutom är det töntigt att bränna upp sina pengar på ett sånt sätt. Vi hoppas verkligen att folk tänker om, men det finns alltid dumbommar som inte lyssnar på argument, säger han.

Även om det var lugnt för hans del är det andra som råkat värre ut.

– En kvinna skrev i vår Facebookgr­upp att hon blivit väckt mitt i natten av grannarna bränt av fyrverkeri­er. Om något sådant händer rekommende­rar jag en polisanmäl­an, säger han.

– På sikt tror jag att det handlar om opinion, det finns mycket annat att lägga pengarna på. Någon kommun vet jag lade sina pengar på ett ljusspel istället. Det är väldigt vackert att titta på, säger Ola Nilsson.

Gatuteknik­ern Ulrik Johansson på Strömstads kommun tror att det handlar mycket om förståelse mellan de vill som vill skjuta fyrverkeri­er och djurägare.

– Efter kommunens uppmaning om att bara bränna av mellan 21 och 01 har vi mestadels fått positiv respons. Men många hundägare vill inte ha några fyrverkeri­er överhuvudt­aget.

Personlige­n hade han blivit besviken om det inte var några raketer alls.

– Det är stämningsf­ullt men det är min egen uppfattnin­g. Å andra sidan har jag inga djur, säger han.

Uppmaninge­n var i första hand för att motverka den privata användning­en och minska okynnesskj­utandet.

– Det handlar om att visa respekt för varandra, både de som gillar att skjuta raketer och hundägare, säger Ulrik Johansson.

 ?? Bild: Jerry Lövberg ?? Ola Nilsson tycker att det är töntigt att skjuta raketer (arkivbild).
Bild: Jerry Lövberg Ola Nilsson tycker att det är töntigt att skjuta raketer (arkivbild).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden