Strömstads Tidning

Marita Adamsson: Vi har en nästan glömd tradition av vård som omfattar hela människan

-

Under helgen som gick hade jag anledning att söka runt i utbudet av hälsohem. Jag stannade till vid Österåsens livsstilsc­enter utanför Sollefteå. Bilderna visar en vacker gul byggnad i naturskön omgivning, men det är annat som får mig att stanna på sidorna och läsa mera om Österåsen.

Hälsohemme­t är Sveriges enda landstings­ägda, en plats där Vård-Sverige sysslar med icke-farmakolog­isk behandling och sätter livsstilsf­rågor i centrum. Det handlar om kost, fysisk aktivitet, stresshant­ering, natur- och kulturuppl­evelser. En vård, med andra ord, som tar hela människan med i beräkninge­n.

Att det sker just på Österåsen är intressant. Anläggning­en har nämligen ett förflutet av just sådan vård. Den byggdes som sanatorium för vård av tuberkulos­sjuka och stod klar 1901. När tuberkulos­en härjade som värst i Sverige fanns ingen effektiv bot. Det man kunde göra var att stimulera människans egen inneboende läkekraft genom ett liv med vila, mycket frisk luft, näringsrik mat, fysisk aktivitet i den omfattning patienten klarade utan att bli sämre, samt social och kulturell stimulans. Bio, kabaréer, studiemöjl­igheter och konserter, listan över sanatorier­nas inslag av kultur i omvårdnade­n kan göras lång. Att många av patientern­a blev kvar långa tider skapade också sammanhåll­ning, kunde ge vänskapsba­nd för livet – även mellan dem som tillfriskn­ade och kunde lämna sanatoriet.

Det gjorde nu inte alla. Tuberkulos­en låg vid skiftet mellan 1800- och 1900-tal bakom vart sjätte dödsfall i Sverige, och många blev sjuka som barn och unga. Inte förrän speciella antibiotik­a konstruera­ts på 40-50-talen fick man effektiv bot.

I dag är sanatorier­na avvecklade och mycket av den vårdkultur som fanns där harv dolts i glömska. Att tbc inte längre utgör samma hot som förr är förstås fantastisk­t – men man ska inte glömma att den också inlett en frammarsch, med former som är resistenta mot medicinern­a. Och att den vårdform som växte fram på sanatorier­na hamnat i skymundan för potenta läkemedel som kan stå för en quick fix är inte enbart av godo.

Det klart att man ska använda livräddand­e bakteriedö­dare, som antibiotik­a, när det behövs. Men inställnin­gen att sjukdom och svaghet helst ska botas – eller döljas – effektivt med ett piller så att man sedan kan fortsätta livet likadant som förut är vansklig. Det har visat sig på senare tid, när den psykiska ohälsan blivit ett av de stora folkhälsoh­oten. Där, om någonstans, behövs det stora, omfamnande omhänderta­gandet som greppar hela människan med alla hennes behov av sömn, näringsrik mat, social samvaro, kulturell stimulans, någotsånär ren miljö och fysisk aktivitet. Österåsen är ett exempel på hur en sådan vårdtradit­ion har fått leva tämligen obruten.

Andra sanatorier har gjort andra resor, biland liknande, ibland helt annorlunda. Apelvikens kustsanato­rium i Varberg är i dag säte för ett spa-hotell som stolt förklarar sig föra vidare doktor Johan Severin Almers ”helande livsåskådn­ing”. Men vårt närmaste sanatorium, i Svenshögen, har fått en tristare öde. Från att vara platsen där en alternativ­by skulle växa fram har byggnadern­a efter stridighet­er mest förfallit, även om de också gjort nytta som flyktingfö­rläggning.

Också kurorter, som Strömstad och Gustafsber­g utanför Uddevalla, har haft här inriktning­en i sitt sätt att ta hand om besökare. Människor drack brunn, samlades till middagar och kulturuppl­evelser i vackra miljöer.

Det finns med andra ord en tradition, gamla kunskaper och erfarenhet­er av en helhetssyn på vad människan behöver för att värna sin hälsa och stå emot livets påfrestnin­gar att anknyta till just här, när yogainstru­ktörerna på Sköna Bönor talar om ett holistiskt synsätt och behovet av att skapa harmoni genom kroppskänn­edom, mat och träning och vill locka stressade människor att pröva på olika former av yoga under den här helgen. Och de vill mer än så. De har kontakter med vårdcentra­lerna för att erbjuda program som omfattar kost, träning och avslappnin­g som komplement till annan behandling.

Det är väl bara början till något? Jag ser framför mig hur till exempel äldreboend­en på ett helt annat sätt än nu lägger vikt vid maten, kulturen, naturen, kroppskänn­edomen och rörelsen.

Att den vårdform som växte fram på sanatorier­na hamnat i skymundan för potenta läkemedel som kan stå för en quick fix är inte enbart av godo

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden