Strömstads Tidning

Delat ansvar passar Grebbestad­s nya sportchefs­duo

Förra året klev G r ebb e stadsprofi­len Peter” Lillen” Svensson av jobbet som ideell sportchef. Ersättarna Richard Söderlund och Andreas Ström berömmer föregångar­ens arbete. Med flera starka nyförvärv innan jul räknar duon med att Gif fortsätter att vara

- Thomas Bennelind thomas.bennelind@stnb.se

Rickard Söderlund och Andreas Ström har tänt upp belysninge­n i omklädning­sbyggnaden på Siljevi. Regnet piskar mot rutorna. Det har bara gått ett fåtal dagar på det nya decenniet och under lördagen återsamlas Gif-truppen när försäsonge­n inleds.

Grebbestad blev förra året tvåa i tabellen. Via kval fick klubben chansen att återvända till division 1. Men oavgjort mot Olympic, och förlust mot Berga räckte inte till avancemang. Efter säsongen berättade eldsjälen Peter Svensson att han slutar som sportchef. Rickard Söderlund, vars son Christoffe­r spelar i laget, blev med Andreas Ström från Stångenäs nya sportchefe­r.

Peter Svenssons beslut kom inte överraskan­de för varken Rickard Söderlund eller Andreas Ström – tvärtom – Svenssons mödosamma arbete med att få ihop truppen pågick nästan in till seriepremi­ären.

Rickard Söderlund minns tillbaka hur läget i Grebbestad var för ett år sedan. Då hade tränaren Peter Levin inte ens en startelva med kontrakter­ade spelare. Att laget var sånär på att gå upp i division 1 känner han var en smärre sensation.

Söderlund delar också ut en stor eloge till Peter Svensson.

– Med förutsättn­ingarna vi hade tycker jag att vi gjorde en fantastisk prestation. Vid den här tidpunkten tror jag inte ens att vi hade spelare till ett sjumannala­g. Vi förstår Peters beslut till 100 procent.

– Vi vet vilket arbete som han har gjort för laget under många år. Vi har därför valt att dela upp sportchefs­ansvaret, det känns fantastisk­t. Det finns hela tiden ett bollplank mellan oss. Vi kompletter­ar varandra bra, säger Rickard Söderlund.

Andreas Ström, som haft liknande uppdrag i Stångenäs AIS, känner med Peter Svensson.

– ”Lillen” hade väl ett helvete med att få ihop truppen. Det var extra svårt när vi hade ramlat ur division 1. Många var besvikna, spelare lämnade och säsongen 2018 pågick från januari till mitten av november.

– Sedan skulle föreningen i december planera om inför nästa säsong. Jag förstår spelarna, som stod i valet att fortsätta eller lämna, samtidigt som jag förstår Peter som nästan slet sig fördärvad, säger Andreas

Ström.

Likt Peter Svensson har

Rickard Söderlund och Andreas Ström heltidsarb­eten.

Alla samtal med spelare och planerings­möten sker på fritiden.

– Det kräver mycket tid och engagemang. Därför sitter ofta jag och Andreas tillsamman­s. Vi ringer samtal, diskuterar och planerar. Men vill Peter komma tillbaka och hjälpa till så står dörren alltid öppen för honom, säger Rickard Söderlund. Grebbestad har i nuläget kontrakter­at 15 spelare.

Man har också förlängt med fjolårets tränartrio Peter Levin, Mikael Mattsson och Mattias Svensson. Bland årets nyförvärv märks ett antal hemvändare. Jimmie Larsson, Granit Berisha, Filip Hansson och Lukas Berntsson gör comeback på Siljevi.

Men att kroka upp spelare tidigt på säsongen har enligt Rickard Söderlund och Andreas Ström blivit allt svårare. De berättar om hur konkurrera­nde klubbar försöker locka över spelare utan att först gå via föreningen som spelarna tillhör.

– När Peter Svensson var sportchef ringde han alltid upp klubbarna som hade de spelare vi var intressera­de av. Det är naturligtv­is också viktigt för oss. För Grebbestad som förening är det oerhört betydelsef­ullt att gå rätt väg. Sedan hur andra klubbar väljer att göra är upp till dem, säger Andreas

Ström.

Sportchefe­rna väntar fortfarand­e in besked från Christoffe­r

Söderlund, Anton Henriksson och Mathias Hegeland.

De berättar att flera provspelar­e är på väg in. Den 8 februari spelas första träningsma­tchen mot Bengtsfors. Hur länge tänker ni vänta med att spika truppen?

– Är det så att provspelar­na imponerar så är i alla fall inte jag främmande för att stänga truppen den 1 februari. Om en månad spelar vi första träningsma­tchen. Jag tycker vi ligger väldigt bra till med truppen, säger Rickard Söderlund. När förutsättn­ingarna

Jag tycker faktiskt vi har gjort ett par riktiga prestigevä­rvningar i Berisha och Larsson

Rickard Söderlund

inför säsongen är markant förbättrad­e växer även kraven och förväntnin­garna. I år väntar också möten med rivalen Oddevold som förra året ramlade ur division 1. Andreas Ström är medveten om utgångsläg­et.

– Ju tidigare du får klart med en stark trupp, desto större blir pressen på laget. Men man ska vara väldigt ödmjuk kring situatione­n. Bara för att vi kom tvåa förra året betyder det inte att vi per automatik blir bättre. Killarna måste arbeta stenhårt, säger han.

Rickard Söderlund har en bra magkänsla, men vill samtidigt ha ena foten på bromspedal­en.

– Mina förväntnin­gar är faktiskt skyhöga. Jag tycker vi har gjort ett par riktigt prestigevä­rvningar i Granit Berisha och Jimmie Larsson. Men bara för att vi har en bra trupp i januari betyder det inte att vi spelar kval eller vinner serien 2020.

Men förväntnin­garna är höga?

– Ja, vilket jag också tycker att de ska vara. Om vi också kan behålla Christoffe­r, Anton och Mathias så blir inte förhoppnin­garna om ett bra år mindre.

Vad är din bild av årets Oddevold?

– Det är svårt att säga, men de har gjort en kanonvärvn­ing i Jakob Berg, som även vi var intressera­de av att värva och hade tagit kontrakt med. Jag tror att Oddevold är med i toppen, men vem som blir storebror och lillebror vet jag ännu inte, säger Rickard Söderlund.

För Grebbestad som förening är det oerhört betydelsef­ullt att gå rätt väg

Andreas Ström

 ??  ?? Rickard Söderlund och Andreas Ström tycker att Grebbestad står väl rustade inför nya säsongen i division 2. Duon, som delar på ansvaret som sportchef, har stora förhoppnin­gar på laget och spelarna.
Rickard Söderlund och Andreas Ström tycker att Grebbestad står väl rustade inför nya säsongen i division 2. Duon, som delar på ansvaret som sportchef, har stora förhoppnin­gar på laget och spelarna.
 ??  ??
 ?? Bild: Thomas Bennelind ??
Bild: Thomas Bennelind
 ??  ?? Huvudträna­ren Peter Levin blir kvar på Siljevi. Han leder laget tillsamman­s med assisteran­de tränarna Mikael Mattsson och Mattias Svensson.
Huvudträna­ren Peter Levin blir kvar på Siljevi. Han leder laget tillsamman­s med assisteran­de tränarna Mikael Mattsson och Mattias Svensson.
 ??  ?? Rickard Söderlund och Andreas Ström tar över efter tidigare sportchefe­n Peter Svensson.
Rickard Söderlund och Andreas Ström tar över efter tidigare sportchefe­n Peter Svensson.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden