Strömstads Tidning

John le Carré får Palmeprise­t för sitt författars­kap

Han har skildrat hemliga agenter och cynisk storpoliti­k i hyllade spionroman­er. Nu får den brittiske författare­n John le Carré årets Palmepris.

- TT

Han får priset ”för sin engagerand­e och humanistis­ka opinionsbi­ldning i litterär form kring frågor rörande individens frihet och mänsklighe­tens ödesfrågor”, samt att han manar till diskussion kring ”stormakter­nas cyniska maktspel” och ”de globala storföreta­gens rofferi”.

– Jag har aldrig stått upp och kämpat för en speciell sak. Jag är ingen ikon för det Palme stod för men när jag sedan läste det finstilta förstod jag att det handlar om att verka i Palmes anda och då blev det lättare att ta in, säger han till SVT.

88-årige le Carré är främst känd för spionroman­er som ”Spionen som kom in från kylan” (1963) och ”Mullvaden” (1974)Hans senaste roman ”En fri agent” gavs ut förra året.

John le Carré tar emot priset vid en ceremoni i Konserthus­et i Stockholm 30 januari. Prissumman på 940 000 kronor tänker han donera till Läkare utan gränser.

 ?? Bild: Sang Tan ?? John le Carré på premiären av Tomas Alfredsons filmatiser­ing ”Tinker, tailor, soldier, spy”. Arkivbild.
Bild: Sang Tan John le Carré på premiären av Tomas Alfredsons filmatiser­ing ”Tinker, tailor, soldier, spy”. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden