Strömstads Tidning

Vad är det för mystiskt gult kladd på stränderna?

- Marita Adamsson marita.adamsson@stnb.se 0526-624 02

Nyheter: En kladdig, vaxliknand­e gul massa har flutit iland på stränderna utanför Grebbestad. Många undrar vad det är. Tanums kommun har skickat prover för analys och har börjat med saneringen.

” Jag kände på det. Det är litet kladdigt, som vax kanske,

Nils-Erik ”Nigge” Karlsson

Vad är det för gul massa som breder ut sig i stränder och vikar? Den frågan ställs längs kusten utanför Grebbestad sedan flera personer reagerat över att något oidentifie­rat drivit iland i stora mängder. Även Tanums kommun undrar vad det är och har skickat prover för analys.

Nils-Erik ”Nigge” Karlsson bor nära stranden i Edsvik och promenerar ofta på Tjurpannan. Han berättar hur han i onsdags morse skulle hämta tidningen och såg något gult på stranden som han inte kände igen.

– Jag kände på det. Det är litet kladdigt, som vax kanske, säger han.

Sedan har han sett samma sak i stora mängder på Tjurpannan. Det finns också vid Saltvik och rapporter om likadana fynd kommer även från Otterön och Krossekärr.

Kustbevakn­ingen har larmats och varit på plats för att ta prover.

– För sex månader sedan drev det i land paraffinva­x, men det var vitt, säger Nigge Karlsson.

Även Martin Larsvik, informatör på Sven Lovén-centret på Tjärnö tänker på paraffin. Han har fått ett samtal från en kvinna i Edsvik om förekomste­n.

– Hon hade ingen bild och då är det svårt att avgöra. Men hon beskrev det som ”svampigt” och paraffinol­ja är inte svampig. Den är beige eller gulbeige och bildar ojämna klumpar, ofta rätt stora. De här ser ju ut att vara små och jämna, säger han efter att ha sett de bilder som tidningen fått skickade till sig.

Under fredagseft­ermiddagen skrev han till kolleger som bor längs kusten och bett dem om ett utlåtande. På måndagen har han fått reaktioner, men ingen lösning på vad det är för gult ämne.

Christin Appelqvist bor på Resö och arbetar på Sven Lovéncentr­et på Tjärnö. Hon hade också fått rapporter om den gula massan och haft med sig ett prov till labbet.

– Det känns fett och vaxigt men luktar inte som paraffinol­ja, säger Martin Larsvik.

På Saltö har ingen gul massa drivit iland, kan han också berätta. Förekomste­n tycks vara koncentrer­ad till området Krossekärr-Otterön-Edsvik-Tjurpannan i Tanums kommun, som också har reagerat över det okända ämnet.

Miljöavdel­ningen har skickat in ett prov för analys, samt informerat länsstyrel­sen om fynden. I går påbörjade saneringsp­ersonal från kommunens arbetsmark­nadsenhet att inventera och ta upp ämnet.

 ?? Bild: Privat ?? ”Nigge” Karlsson har stött på stora mängder av det gula ämnet vid såväl Edsvik som på Tjurpannan.
Bild: Privat ”Nigge” Karlsson har stött på stora mängder av det gula ämnet vid såväl Edsvik som på Tjurpannan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden