Strömstads Tidning

Länsstyrel­sen sätter press på kommunen

Strömstads kommun har inte gjort en enda planerad översyn sedan ansvaret föll på deras lott. Efter påtrycknin­gar från länsstyrel­sen blir det nu ändring. Det var P4 Väst först att rapportera om.

- Arvid Brandström arvid.brandstrom@stnb.se 0526-62400

Strömstads kommun har inte gjort en enda planerad översyn sedan ansvaret föll på deras lott. Efter påtrycknin­gar från länsstyrel­sen blir det nu ändring. ”Det är en befogad kritik. Vi har inte lagt lika mycket resurser på det som det är tänkt. Det blev en uppgift till på kommunerna och vi har varit ovana med att arbeta med den sortens tillsyn”, säger Fredrik Werling, miljö- och hälsoskydd­sinspektör.

En brygga är nästan alltid okej att bada eller fiska krabbor ifrån. Men om den omges av trädgårdsm­öbler kan dessa skapa en så privat känsla att solbadare avskräcks från att beträda den.

– Det är alltid en bedömnings­fråga men på de allra flesta bryggor har du rätt att vistas på så länge du inte stör ägaren, säger Fredrik Werling, miljö- och hälsoskydd­sinspektör vid Strömstads kommun.

Andra överträdel­ser kan handla om skötsel och avverkning.

– Det kan röra sig om att man röjer en siktgata med syftet att få bättre utsikt. Eller att man klippt gräset hela vägen ner till vattnet.

Sådana ärenden har legat på kommunens bord sedan 2012. Men under de åren har inte en enda planerad översyn gjorts. Istället har de prioritera­t anmälninga­r från privatpers­oner och ansökninga­r om dispenser för strandskyd­det.

Länsrätten uppmärksam­made dock att Strömstad, Sotenäs och Lysekils kommun missat att planera egna översyner. Därför drog de igång projektet ”Planerad översyn”, vilket är en påtrycknin­g till kommunerna i frågan.

– Det är en befogad kritik. Vi har inte lagt lika mycket resurser på det som det är tänkt. Det blev en uppgift till på kommunerna och vi har varit ovana med att arbeta med den sortens tillsyn.

Därför blir det en eller två planerade översyner årligen i Strömstad kommun framöver, med start i år.

– Vår tanke är att vi bestämmer ett område som man tittar över. Sedan bestämmer vi något sådant område varje år så att vi saktar betar av strandområ­dena, säger Fredrik Werling.

Hur områdena bestäms kan bero på nyttjandet av marken.

– Det kan handla om områdets känslighet eller där vi vet att det är många som hör av sig till oss. Eller att det går en stig som många rör sig på, då kan det vara extra viktigt att vi gör en tillsyn.

och byggnämnde­n vilket område som ska synas, efter förslag från kommunen. För den som begått övertramp på strandskyd­det väntar påföljder.

– Det beror lite på hur gammal synden är. Om det var nyligen kan man bli åtalsanmäl­d. Men oavsett kommer vi att kräva rättelse om någon stridit mot strandskyd­det. Allt som är gjort efter 1975 kräver dispens för att vara lagligt, säger Fredrik Werling.

 ?? Bild: Ann-Sofie Henricson ?? Från och med i år ska Strömstads kommun planera egna tillsyner av strandskyd­det efter bannor från länsstyrel­sen.
Bild: Ann-Sofie Henricson Från och med i år ska Strömstads kommun planera egna tillsyner av strandskyd­det efter bannor från länsstyrel­sen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden