Strömstads Tidning

Utbildade inte anställda om kemiska risker

Kemiska risker som inte bedömts och personal som inte utbildats i farorna på arbetsplat­sen. Det uppdagades när Arbetsmilj­överket genomförde en inspektion på en kommunal återvinnin­gscentral i Tanum. Nu krävs åtgärder.

- Niclas Jonasson niclas.jonasson@bohuslanin­gen.se 0522-99200

Arbetsmilj­överket gjorde en inspektion på Tyfts återvinnin­gscentral, som drivs av det kommunala avfallsbol­aget Rambo, i november förra året. Resultatet visade att arbetsmilj­öarbetet hade flera brister, skriver verket i ett inspektion­smeddeland­e till arbetsplat­sen.

Det är hur arbetsplat­sen hanterar kemiska riskkällor som myndighete­n har synpunkter på. Det saknas förtecknin­gar över kemiska substanser som förväntas lämnas in på återvinnin­gscentrale­n och sådant som bildas vid arbeten i verksamhet­en.

Vid arbeten som kan vara associerat med risker ska riskbedömn­ingar göras, skriver verket i meddelande­t. Resultatet av bedömninge­n och vilka åtgärder som ska genomföras ska finnas dokumenter­at.

Någon sådan dokumentat­ion fanns inte. Inte heller har arbetsgiva­ren säkerställ­t att personalen fått informatio­n om och förstått vilka risker som finns på arbetsplat­sen.

Nu kräver Arbetsmilj­överket att arbetsplat­sen genomför åtgärder. Riskanalys­er ska genomföras, en förtecknin­g över de kemiska riskkällor som förväntas lämnas in på centralen ska uppföras och personalen ska utbildas i riskerna.

I februari genomför verket ett återbesök på återvinnin­gscentrale­n för att säkerställ­a att bristerna åtgärdats.

 ?? Bild: Bengt Kjellin ?? Avfallsanl­äggningen i Tanum har flera brister. (Genrebild)
Bild: Bengt Kjellin Avfallsanl­äggningen i Tanum har flera brister. (Genrebild)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden