Strömstads Tidning

Så ska polisen bli bättre på att utreda dödsfall i väst

Det senaste året har polisen gått igenom 1 000 dödsfall i Västsverig­e för att säkerställ­a att rätt åtgärder görs för att eventuella brott inte ska döljas bland dem. Analysarbe­tet kan nu leda till nya nationella direktiv. – När det inträffar ett dödsfall

- Anders Abrahamsso­n

Kriminalko­mmissarie Göran Arvidsson är en av polisens utredare som har analyserat de 1 000 dödsfallen i region Väst. Arvidsson är en av de mest erfarna brottsutre­darna i region Väst och utredde bland annat mordet då en kvinna mördades i ett motionsspå­r i Ulricehamn 2017.

Analysarbe­tet har pågått under cirka ett års tid och har letts av polisens Nationella operativa avdelning, Noa.

I gruppen på åtta personer som analyserat dödsfallen har två poliser från region Väst deltagit, däribland kriminalko­mmissarie Göran Arvidsson vid polisen i Borås, vilket P4 Sjuhärad tidigare rapportera­t om.

– Bakgrunden till att vi valde att analysera dödsfall i region Väst är att det fanns en del kritik mot hur arbetet genomförde­s i polisområd­e Halland för ett antal år sedan. När det gjordes en genomlysni­ng av fallen där kom det förslag om att gå vidare till hela region Väst, säger Göran Arvidsson.

Totalt har gruppen analyserat polisens åtgärder vid 1 000 av de totalt 3 797 dödsfall som inträffade i regionen mellan den 1 januari 2015 och fram till den 28 februari 2018.

– Mycket av det som har gjorts har varit bra, men vi har hittat en del generella saker som vi tycker upprepades. I vissa fall har man alldeles för snabbt bestämt sig för att det handlat om ett naturligt dödsfall, säger kommissari­en.

Som exempel tar han upp att det i flera fall inte har hållits förhör med personer som befann sig vid platsen där en person avlidit eller anträffats död. I flera fall har det inte heller gjorts tillräckli­ga anteckning­ar gällande omständigh­eterna kring dödsfallet.

– När det inträffar ett dödsfall är det viktigt att man tittar på både det som talar för ett naturligt dödsfall och det som talar emot det, och verkligen penetrerar och för en bedömning kring omständigh­eterna, för att kunna ge en förundersö­kningsleda­re ett så bra beslutsund­erlag som möjligt, säger Göran Arvidsson.

Han berättar att polisen hanterar dödsfall på två olika sätt.

– Lite grovt kan man säga att det handlar om vad vi kallar polisfalle­t och läkarfalle­t. Handlar det om en äldre person som har lidit av sjukdomar och det inte finns några annan omständigh­et som talar för brott tar sjukvården hand om det helt själva. I polisfalle­t handlar det om mer speciella omständigh­eter som självmord, om dödsfallet skett i en missbruksm­iljö eller om det handlar om unga personer, säger han.

När polisen gick igenom de 1 000 dödsfallen återremitt­erades nio av dem till lokalpolis­områdena som hanterat dem för kompletter­ande utrednings­åtgärder.

Några ”gömda mord” bland dödsfallen berättar kriminalko­mmissarien att man trots de upptäckta bristerna inte har funnit.

Analysgrup­pens arbete kan nu leda till att polisen i hela Sverige kan få nya direktiv kring hur dödsfall ska hanteras.

– Vi håller nu på att revidera de gamla direktiven och tar samtidigt fram en metodhandb­ok för vilka åtgärder som ska göras i samband med dödsfall. Metodhandb­öcker används redan vid många typer av brott, men har än så länge inte använts vid dödsfall.

I vissa fall har man alldeles för snabbt bestämt sig för att det handlat om ett naturligt dödsfall

Göran Arvidsson

Hur resultatet av arbetet rent konkret kommer att förändra polisens arbete, menar Göran Arvidsson i slutänden är upp till Noa:s ledningsgr­upp att fatta beslut om.

Redan i dag menar han att underlaget som har tagits fram påverkar hur polisen i region Väst numera hanterar dödsfall.

– Polisen här i region Väst har redan tagit till sig våra synpunkter och i Storgötebo­rg har man redan sedan tidigare organisera­t sig på ett helt annat sätt med folk som har som arbetsuppg­ift att titta närmare på oklara dödsfall. Bristerna som vi har hittat i övriga områden har vi inte hittat i Göteborg, säger Göran Arvidsson.

Att polisen går till botten med omständigh­eterna kring dödsfall menar han är viktigt ur flera aspekter. Inte minst för att ge anhöriga möjlighete­n att gå vidare i fall där det kan ha funnits omständigh­eter som gjort att det kan ha funnits skäl att misstänka brott.

 ?? Bild: Björn Larsson Rosvall/TT ??
Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden