Strömstads Tidning

Nya prylar vi kanske inte behöver

En bukfettmät­are och ett hundtränin­gssystem för tv:n. På hemelektro­nikmässan CES i Las Vegas visas prylar som kanske blir succé. Eller också inte.

- Eva Wieselgren @wieselgren på twitter

Bello fat manager från Olive Healthcare är för dem som fokuserar på den egna kroppen. Bello är en apparat du sätter mot magen för att mäta bukfettet. Den som vill veta om vikten beror på muskler eller fett kan nu få svaret. Tanken är att vi ska göra detta varje dag och i en app få tips om lämplig diet och träning. Fettet mäts genom att analysera hur infrarött ljus tas upp av kroppen.

Bello finansiera­s genom crowdfundi­ng på sajten Indiegogo. Den som inte brinner av längtan efter en fettmätare gör klokare i att vänta och se om den kommer ut på marknaden.

En pryl för den som är orolig för att bli skallig är en skalpscann­er från ett startupför­etag som heter Becon. Den ska analysera hårstråna och varna om du börjar tappa hår. Jag har ingen bild men det är en svart avlång pryl du håller mot hårbottnen. Dock kan inte prylen stoppa håravfalle­t.

Go Dogo ser ut som ett stort vitt ägg och skulle kunna tas för en elegant smart högtalare. Men är en del av ett träningssy­stem för hundar tänkt att monteras i vardagsrum­met och kopplas till tv:n. I ägget lägger hundägaren hundgodis.

Ägget sitter monterat på väggen. När hunden lämnas ensam hemma kan den få träning av ett program på tv:n. En kamera spelar in hunden från sidan och ser hundens rörelser. Om hunden sätter sig när en människa på tv-skärmen säger ”sitt” kommer en godisbit från ägget. Efterhand kan hunden lära

Den som vill veta om vikten beror på muskler eller fett kan nu få svaret

sig svårare tricks. Ägaren kan styra det hela från en app.

Meningen är att hunden ska få mental stimulans och inte behöva ha tråkigt när ägaren är borta.

Go Dogo är ett danskt företag och prylarna är designade för att smälta in i ett stilfullt hem. Den går att stödja via Indiegogo. Det är bara att hoppas att hundarna inte blir så entusiasti­ska att de välter tv:n

Hur blir framtidens mobiler då? Ja, kanske kommer vi att slippa se ett antal kameraobje­ktiv på baksidan. Kinesiska One plus visade upp en konceptmob­il på CES där glaset skiftar från genomskinl­igt till svart när kameran inte används. Skärmen kan ändra färg. Den här tekniken, elektrokro­ma glas, används redan i bilar och flygplan. One Plus har gjort en tunn variant för mobiler som även ska fungera som ett polarisati­onsfilter och ge skarpare bilder.

 ?? Bild: Olive, Go Dogo och One plus ?? Ny morgonruti­n? Med Bello mot magen får du järnkoll på hur bantningen går. Det vita ägget är prylen för stressade hussar och mattar som oroar sig för hundens mentala hälsa. One Plus har gjort en mobil där skärmen kan ändra färg. Objektiven är osynliga.
Bild: Olive, Go Dogo och One plus Ny morgonruti­n? Med Bello mot magen får du järnkoll på hur bantningen går. Det vita ägget är prylen för stressade hussar och mattar som oroar sig för hundens mentala hälsa. One Plus har gjort en mobil där skärmen kan ändra färg. Objektiven är osynliga.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden