Strömstads Tidning

Svend Dahl: Fler borde göra som Kurz i Österrike

- Svend Dahl Liberala Nyhetsbyrå­n

“Det är möjligt att både skydda klimatet och de yttre gränserna”, konstatera­de Sebastian Kurz när han strax före nyår presentera­de Österrikes nya regering. Som förbundska­nsler kommer Kurz att leda en koalitions­regering bestående av det egna högerparti­et, Österrikis­ka Folkpartie­t (ÖVP), och de gröna.

I en tid när gamla statsbäran­de höger- och vänsterpar­tier på många håll befinner sig i kris, har den idag 33-årige Kurz gång på gång dragit till sig omvärldens blickar. När han i början av 2017 tog över som partiledar­e var ÖVP ett krisande etablissem­angsparti. Idélöst och sönderrege­rat efter åratal av storkoalit­ioner med Socialdemo­kraterna hade ÖVP svårt att hävda sig i konkurrens­en med det högerpopul­istiska partiet FPÖ.

Budskap om förnyelse och ledarskap, inte olika de som gjorde Emmanuel Macron till Frankrikes president, i kombinatio­n med en restriktiv invandring­spolitik förändrade emellertid bilden av ÖVP, som vände utveckling­en och blev största parti i valet hösten 2017. Detta fick bland annat Finlands före detta statsminis­ter Alexander Stubb att tala om Kurz som en förebild för andra europeiska högerparti­er: “Ska mittenpoli­tiken överleva, måste du göra en Kurz”, konstatera­de han (Financial Times 6/1-2019).

Efter valet bildade Kurz regering tillsamman­s med högerpopul­isterna i FPÖ. Men regeringen fick ett abrupt slut våren 2019 i och med den så kallade Ibizaskand­alen, där det avslöjades att FPÖ:s partiledar­e var beredd att ge ryska intressen fördelar i utbyte mot stöd till hans parti. Det fick en del att spå slutet för den europeiska högerns underbarn.

Men i stället gick Kurz stärkt ur skandalen. I nyvalet i september gick ÖVP fram sex procentenh­eter till 37,5 procent av rösterna.

Både Kurz och de grönas partiledar­e Werner Kogler, valets andra vinnare, vittnar om tuffa förhandlin­gar för att få den nya regeringen på plats. Slutresult­atet inkluderar sänkt inkomst- och bolagsskat­t, förbud för flickor under 14 år att bära slöja i skolan, införandet av en flygskatt och satsningar på järnväg och billigare kollektivt­rafik.

Redan nu talas det om hur den högergröna regeringen lär få efterfölja­re runt om i Europa. Inte minst skulle det kunna blir resultatet av det tyska förbundsda­gsvalet nästa år.

Från en svensk horisont kan det tyckas osannolikt att borgerliga partier och Miljöparti­et skulle finna varandra på nationell nivå.

I ett förändrat politiskt landskap där traditione­lla blockbildn­ingar och konstellat­ioner förlorar i betydelse finns det emellertid inga skäl att kategorisk­t utesluta blågröna samarbeten. Tvärtom finns redan idag en lång rad samarbeten på kommunal och regional nivå som visar på möjlighete­n för borgerliga partier att komma överens med Miljöparti­et.

Kanske kan man se Sebastian Kurz högergröna regering som ett tecken i tiden. Invandring­en och klimatet är de två frågor som hamnar högst på väljarnas agenda i många länder. Det måste varje parti som gör anspråk på att leda regeringar förhålla sig till, precis på samma sätt som de måste besitta förmågan att pragmatisk­t navigera alltmer splittrade politiska system. Vi kan kalla det att göra en Kurz.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden