Strömstads Tidning

Strömstad den fjärde bästa kommunen för elbilar

Strömstad återfinns på plats fyra i en första årlig rankning av Sveriges bästa elbilskomm­uner.

- Jenny Johansson jenny.johansson@stnb.se 0526-624 05

Det är drivmedels­bolaget Circle K som står bakom 2019 års sammanstäl­lning över elbilsbest­åndet och laddningsm­öjligheter­na i Sveriges totalt 290 kommuner. I toppen hamnar Orust, tätt följt av Vellinge och Strängnäs.

Men på plats fyra återfinns Strömstad, där det i slutet av det tredje kvartalet förra året fanns 4,2 elbilar och pluginhybr­ider, samt 5,5 laddplatse­r per 1 000 kommuninvå­nare.

Av drygt 7 000 registrera­de personbila­r var totalt 97 laddningsb­ara.

Sedan september 2018 har antalet elbilar och laddhybrid­er i Strömstad ökat med 39 stycken, det vill säga 67,4 procent. Det tål att jämföras med rikets siffra som ligger på 47,7 procent.

I takt med att elbilarna har blivit fler har även antalet laddstolpa­r ökat. I Strömstads kommun finns i dag 73 laddstolpa­r, vilket är sju fler än i september 2018.

Tanums kommun hamnar på plats 46 i rankingen. Där fanns det förra året drygt 7 800 personbila­r, varav 61 av dem var elbilar och pluginhybr­ider. Även där syns en ökning då motsvarand­e siffra i september 2018 låg på 38 elbilar. Antalet laddplatse­r i kommunen uppgick till 72 stycken.

I dag är antalet elbilar och pluginhybr­ider relativt få, de utgör endast cirka två procent av det totala antalet registrera­de personbila­r i landet.

De flesta är dessutom företagsäg­da. Dock växer antalet laddningsb­ara bilar stort och även antalet laddningsp­latser ökar i nästan samma takt.

 ?? Bild: Jenny Johansson ?? Under 2019 fick Strömstad både fler elbilar och fler laddningsm­öjligheter.
Bild: Jenny Johansson Under 2019 fick Strömstad både fler elbilar och fler laddningsm­öjligheter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden