Strömstads Tidning

Studielön och deltidsarb­ete för att få lärare

Strömstads kommun ansluter sig till Högskolan Västs speciella lärarutbil­dning, där studentern­a kombinerar arbete med betalda studier.

- Marita Adamsson

– Vi börjar med att erbjuda två platser för utbildning till lärare för årskurs 4-6, men vi hoppas det ska bli fler, säger kommunens HR-chef Karin Mellberg Jansson.

Så kallade arbetsinte­grerad lärarutbil­dning (AIL) erbjuds av Högskolan Väst. Den intressera­de söker till högskolan och en viss kommun, som ger en anställnin­g på halvtid och dessutom betalar 9 000 kronor per månad i studielön.

Lärararbet­et sker på den skola där studenten anställs. Studierna förläggs till Trollhätta­n ett par dagar per vecka och består för övrigt av eget arbete. Det tar i den här formen elva terminer istället för åtta att bli färdig lärare.

Strömstads beslut att bli en av de kommuner man kan söka sig till är ett resultat av arbetet i en arbetsgrup­p kring kompetensu­tveckling, som bland annat haft i uppdrag att försöka lösa lärarbrist­en.

– Vi kommer att uppmuntra dem som redan arbetar som vikarier att söka, säger Karin Mellberg Jansson.

Caisa von Mentzer, ordförande i Lärarförbu­ndet i Strömstad, välkomnar beslutet.

– Jag är jättenöjd. Lärarförbu­ndet har verkligen jobbat för att kommunen ska hoppa på det här. Det är ett jättebra steg mot att klara kompetensf­örsörjning­en för lärare. Jag har pratat för det här i ett år. Flera andra kommuner har redan startat.

Den som går utbildning­en kan känna sig tämligen säker på en fast lärartjäns­t i kommunen när hen är legitimera­d lärare.

– Vi ser i statistike­n att de behövs, säger Caisa von Mentzer.

 ?? Bild: Marita Adamsson ?? Strömstads kommun ska erbjuda två platser inom Högskolan Västs lärarutbil­dning som kombinerar arbete med betalda studier.
Bild: Marita Adamsson Strömstads kommun ska erbjuda två platser inom Högskolan Västs lärarutbil­dning som kombinerar arbete med betalda studier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden