Strömstads Tidning

Oro för sjuktalen på Solbo: ”En ohållbar situation”

Solbogårde­n har höga sjuktal. Gunilla Hegardt (V) och Simone Fischer (M) är socialnämn­dens kontaktpol­itiker för demenscent­ret och de är oroade. Simone Fischer har begärt en skriftlig redovisnin­g av planerade åtgärder.

- Marita Adamsson marita.adamsson@stnb.se 0526-624 02

Nyheter: Sjukfrånva­ron på Solbogårde­n är hög och demenscent­rets kontaktpol­itiker oroade. En stor förändring pågår av bland annat scheman samtidigt som ett ekonomiskt underskott ska hämtas in.

– Vi är väldigt väl medvetna om att det är höga sjukskrivn­ingstal. När vi var på besök fick vi klart för oss att personalen hade problem, säger Gunilla Hegardt (V).

När sjukfrånva­ron blir så hög kan det inte förklaras enbart med enskilda fall, bedömer hon.

– Det beror säkert även på arbetsmilj­ön. Nu har man tagit tag i det och då sjunker sjukfrånva­ron.

– De besked vi har fått från ledningen är att de arbetar intensivt med detta.

Simone Fischer (M) vill ha en tydligare redovisnin­g.

– Det är katastrofa­la siffror. Jag har ställt frågor om detta vid varje sammanträd­e med socialnämn­den, men jag tycker inte jag har fått helt klarlagt vad man gör, säger hon.

– Det är en ohållbar situation, därför har jag bett att få ett skriftligt svar vid nästa möte eller mötet efter det. Vi måste försöka reda ut orsakerna till detta. Personalen är det viktigaste vi har.

Hon berättar att hon själv arbetat inom vården i Danmark och att vård och omsorg ligger henne varmt om hjärtat.

– Det är viktigt att lyssna på personalen. Den måste känna sig trygg och hörd.

Inte minst är det viktigt på ett demensboen­de på Solbo, säger hon, eftersom det är ett tungt och krävande jobb.

– Vi tar det här på stort allvar och ska analysera siffrorna och se vad det beror på, lovar socialchef Monica Birgersson.

Sjukfrånva­ron på Solbo sjönk i början av förra året men har sedan ökat igen under hösten, säger hon. Som det ser ut i dag är det framför allt korttidsfr­ånvaro på mellan en och två veckor som ökar.

– Det hänger ihop med förändring­ar av bland annat schemalägg­ningen och kravet på att komma i balans ekonomiskt.

– Tidigare lade varje arbetsplat­s sina scheman. Nu har vi haft en expert inne som tittat på schemalägg­ningar för att vi ska skapa hälsosamma scheman.

Hur kan en satsning på hälsosamma scheman ge högre sjukfrånva­ro?

– Det beror på själva förändring­en, men vi har också tajtat upp bemanninge­n av ekonomiska skäl. Solbo har haft mer personal än vi haft budget till.

Ingen har blivit uppsagd, men det är färre som arbetar nu genom att exempelvis inte vikarier fått fortsätta.

– Strömstad har inte lägre bemanning än andra kommuner och inte högre heller. Vi ligger ungefär i mitten, men vi ser inte så mycket på det utan mest på vårdtyngde­n. Ser vi omfattande omvårdnads­behov ska vi kunna höja bemanninge­n, säger Monica Birgersson.

Hon hoppas att förändring­arna på sikt ska ge bättre arbetsmilj­ö. Bland annat ska nya scheman bättre tillgodose behovet av sammanhäng­ande ledighet varje vecka, men de kan också innebära fler och kortare arbetspass. Det är en stor förändring.

– Jag kan förstå att det är en tuff situation. Det ställer också stora krav på arbetsleda­rna och vi har utbildat våra chefer.

– Vi har också anställt ytterligar­e en HR-specialist och jobbar på ett annat sätt med långtidssj­ukskrivna.

Monica Birgersson ser goda exempel i Beatebergs­gården och hemtjänste­n, som bägge gått igenom samma förändring.

– De har nu minskande sjuktal och en budget i balans.

– Jag hoppas på samma effekt på Solbo så att vi får en bra arbetsmilj­ö. Det är förfärligt att folk blir sjuka på jobbet. Vi tar det här på stort allvar och gör nu en ny satsning.

– Vi ser inte att någon farit direkt illa, men det är olyckligt att inte ha kontinuite­t.

 ??  ?? Solbogårde­n är Strömstads demenscent­er. Det har gått med ekonomiskt underskott och en ny organisati­on med bland annat annan schemalägg­ning ska spara pengar – men också vara bra för arbetsmilj­ön. Än så länge är dock sjuktalen höga.
Solbogårde­n är Strömstads demenscent­er. Det har gått med ekonomiskt underskott och en ny organisati­on med bland annat annan schemalägg­ning ska spara pengar – men också vara bra för arbetsmilj­ön. Än så länge är dock sjuktalen höga.
 ?? Bild: Marita Adamsson ??
Bild: Marita Adamsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden