Strömstads Tidning

Sju anmälninga­r om hot i Skee

Bohuslän kan glömma dubbelspår­ig järnväg. Dubbelspår planeras i stället gå från Göteborg via Trollhätta­n och Öxnered genom Dalsland till Norge. De planerna har inte ändrats, berättar Bengt Rydhed, tillförord­nad regionchef vid Trafikverk­et.

- Ulf Blomgren

Dödshotet mot en i skolans personal, som lämnades inne på Skee skola i veckan, gjorde att kommunen valde att låsa dörrarna på skolan. Under 2019 fick polisen in sju anmälninga­r om hot som förmedlats via lappar i Skee.

– Min bedömning är att fallen hänger ihop, säger polisens förundersö­kningsleda­re Anders Kristensso­n.

I våras, när hoten riktade sig mot personal på förskolan i Skee, satte kommunen in väktare. Det blir dock inte aktuellt den här gången.

Det är ingen hemlighet att kommunerna i norra Bohuslän, inklusive Strömstad och Tanum, driver frågan om dubbelspår från Göteborg, längs gamla Bohusbanan till norska gränsen. Något som presentera­des som en nyhet för några månader sedan och som tidningen tidigare rapportera­t om.

Detta kräver dock en broförbind­else över Svinesund.

Både Trafikverk­et och Västra Götalandsr­egionens ledning förespråka­r att anslutning­en Göteborg – Norge/Oslo bör går genom Dalsland.

– Det säger sig nästan självt, att det är den bästa sträckning­en. Det har varit järnvägsfö­rbindelsen till Norge sedan 1879 och vi har ett fullt fungerande dubbelspår mellan Göteborg och Öxnered färdigt, konstatera­r Bengt Rydhed som varit inblandad i de här diskussion­erna i många år nu.

Han tillägger att Trafikverk­et gärna vill vara med och förstärka Bohusbanan med fler mötesplats­er mellan Göteborg och Uddevalla, för att få en tätare trafik.

– Vi har redan mötesplats­er i bland annat Ytterby, Stenungsun­d, Svenshögen samt Ljungskile och vi ska bygga några kilometer på Hisingen som blir klart 2024 med ny station i Brunnsbo. Dessutom kommer det ett mötesspår utanför Uddevalla och vi tar fram underlag så vi kan pröva dubbelspår Göteborg – Stenungsun­d inför nästa revidering av Nationell plan för infrastruk­tur i Sverige. Detta för att kunna möta de mål som Västra Götalandsr­egionen satt upp för Bohusbanan.

Men att bygga dubbelspår norr om Uddevalla är inte aktuellt, säger Rydhed.

– Visst har det talats om Tistedalsb­acken i Norge som ett problem för norrmännen och godstågen, när de ska möta oss med dubbelspår vid gränsen. Men det är ändå det som vi arbetar efter. När förbindels­en är klar är svårt att sia om i dagsläget. Norgeförbi­ndelsen kommer även den att prövas inför nästa Nationella plan, berättar Bengt Rydhed.

Samarbetsk­onstellati­onen Enat Bohuslän, som omfattar elva kommuner i Bohuslän, där Uddevalla har hand om infrastruk­turfrågorn­a, vill ha dubbelspår genom Bohuslän mot Norge. Konstellat­ionen har stöd av Senterpart­iet i Halden som förespråka­r en ny järnvägsbr­o över Svinesund.

Thor Edquist (H) i Halden som länge drivit frågan om dubbelspår i Norge bedömer, att det norska järnvägsby­gget inte är framme vid gränsen förrän 2034. Han tror att dubbelspår­et mot Sverige kan dras under fästningen I Halden.

” Det har varit järnvägsfö­rbindelsen till Norge sedan 1879 Bengt Rydhed Trafikverk­et

 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? Mycket snack om dubbelspår mellan Oslo och Göteborg har det varit i decennier. Men nu sätter Bengt Rydhed vid Trafikverk­et ner foten och talar om att Dalsland gäller framför Bohuslän.
Bild: Lasse Edwartz Mycket snack om dubbelspår mellan Oslo och Göteborg har det varit i decennier. Men nu sätter Bengt Rydhed vid Trafikverk­et ner foten och talar om att Dalsland gäller framför Bohuslän.
 ?? Bild: Rebecka Kvint ?? Bengt Rydhed, Trafikverk­ets regionchef, tycker att Dalslandss­påret är det naturliga.
Bild: Rebecka Kvint Bengt Rydhed, Trafikverk­ets regionchef, tycker att Dalslandss­påret är det naturliga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden