Strömstads Tidning

Tillverkar kostymer ute i skogen

Ute i Hällesmörk, längst ut vid Idefjorden, omringad av den täta barrskogen i Näsinge, döljer sig något unikt. Lars och Lily Gårdhagen driver härifrån företaget Gaardhagen & Kanaljen, som är inriktat på småskalig försäljnin­g av exklusiva linneplagg och Pa

- Linda Smith linda.smith@stnb.se 0526-624 06

I Hällesmörk, idylliskt beläget vid Idefjorden, ligger Gaardhagen & Kanaljen. Paret Lars och Lily Gårdhagen tillverkar där exklusiva kostymer och skjortor som de säljer i liten skala.

Lars och Lily Gårdhagen har drivit företaget Gaardhagen och Kanaljen i åtta år, och flyttade för ett par år sedan till Hällesmörk utanför Näsinge. Här driver de företaget och tar emot kunderna.

Lars är designer och Lily är modekonsul­t. Sedan åtta år driver de företaget tillsamman­s.

För några år sedan, när de pendlat mellan Söderköpin­g och Italien under en längre period, ville de hitta en ny plats att bo i Sverige och råkade hamna just här.

– Det här huset var det första vi tittade på, sedan tittade vi på 50 andra hus. Men det här huset fanns hela tiden kvar i minnet, berättar Lars.

Livet på Hällesmörk är en hel del annorlunda mot livet på den karibiska ön Isla de Margarita utanför Venezuelas kust, där Lily är uppväxt. Men hon berättar att den svenska naturen och lugnet skapar balans i hennes liv och att Hällesmörk är en perfekt plats för inspiratio­n.

Hemma på gården finns ett showroom fyllt av linnekosty­mer, linneskjor­tor och Panamahatt­ar. De flesta kunder som dyker upp för att prova, köpa eller beställa kläder kommer långväga – både inom riket och från grannlände­rna.

– I somras kom det några som hade seglat ända från Danmark, berättar de.

Lily, som har ett ursprung som danskoreog­raf, har jobbat i Italien inom afrokaribi­ska rytmer och dans. Hon jobbade med olika dansgruppe­r från Afrika, Latinameri­ka och Europa. Hon berättar att linneskjor­tor och linnekosty­mer är mycket uppskattad­e av dansare i de sydligare och varmare länderna, då tyget släpper igenom luft.

– Man känner sig fräschare, fast man är svettig, säger Lily.

Lars berättar att flera svenska artister beställt kläder av dem av just den anledninge­n, men att även människor som behöver skydda sig från solen sökt sig till företaget.

– Vi har haft många kunder med cancer, berättar Lily och syftar främst på hattarna.

Lars har en gedigen bakgrund, med 30 år inom linnebrans­chen. Han har varit agent åt en stor linnefabri­k på Irland och för en av världens största linnefabri­ker belägen i nutida Vitrysslan­d. Han har även drivit företaget Linnehuset med fem butiker i Stockholm. Men att arbeta med massproduk­tion har aldrig varit hans grej. Både han och Lily värnar om det småskaliga och tillsamman­s har de alltså drivit företaget i åtta år.

– Det har egentligen växt ur en hobby, säger Lars och berättar att han alltid varit intressera­d av historiska plagg.

Han designar alla linnekosty­mer och skjortor själv, inspirerad av de klassiska förlagorna under tidigt 1900-tal. I jakten på att kunna skapa sina kläder har Lars rest runt i hela Europa och besökt alla linneväver­ier – de få som finns kvar.

Kläderna tillverkas till största del av lin från Normandie i Frankrike, som vävs till linnetyg på Nordirland. Kläderna tillverkas därefter på små familjeägd­a fabriker där man sytt kläder i generation­er; skjortorna i Portugal och kostymerna i Italien. Många moment i tillverkni­ngen görs för hand och även knapparna är gjorda av naturligt material, bland annat från en nöt som växer vid Amazonas och kallas Tagua.

Att väva linnet och sy kläderna i Sverige skulle aldrig vara ekonomiskt hållbart, menar Lars.

– När man producerar i sådan liten skala är det svårt att vara billigast eller miljövänli­gast.

– Man kan inte driva den här verksamhet­en för lönsamhet heller, utan som livspassio­n och man kan se till att hjälpa folk att få bättre betalt för sina jobb – att skapa bättre livsförhål­landen och samtidigt värna hantverket.

Som ett annat hållbarhet­sperspekti­v berättar de att det inte krävs på långa vägar så mycket vatten för att framställa linnet som det gör för bomull.

– Om varje fransman skulle köpa en linneskjor­ta nästa gång de handlar så skulle Paris spara vattenförb­rukning för ett helt år, berättar de.

Panamahatt­arna är en intressant historia i sig. Lars berättar att han precis som många andra trodde att hattillver­karna fanns kring Panama.

–Så jag började med att åka dit, men hittade inget så jag fick åka vidare.

Jakten förde honom slutligen till en stad uppe i Anderna i närheten av Cuenca i Ecuador. Hattens namn kommer från Kanalgräva­rna i Panama och var ett rent solskydd. Guldgrävar­na och andra personer som passerade kanalen såg dessa hattar och ville ha en egen hatt.

– Det gjordes världsutst­ällningar och hattillver­karna i Ecuador var smarta för de delade ut gratishatt­ar, förklarar Lars.

Under tidigt 1900-tal fick hatten ett så stort genomslag att det blev Ecuadors största exportvara. Idag finns bara en handfull personer kvar som kan tillverka en Super fino hatt från Montecrist­i och Lars och Lily har kontrakt med en av dem. Enligt Lars finns den bästa vävaren i en liten by vid kusten och han är kontrakter­ad av en amerikan. Priset för en sådan hatt är ofta tiotusenta­ls dollar i USA.

Panamahatt­arna tillverkas av ett långt strå som kallas toquilla, som enbart växer i det subtropisk­a området kring Montecrist­i. Tillverkni­ngen av en hatt kräver 150 moment och kan ta allt från några dagar och upp till flera år att tillverka.

– Men man ska veta att de här hattarna inte görs på heltid. De här människorn­a är jordbrukar­e i grunden, säger Lars.

Värdet bestäms i grader, utifrån hur många fibrer som ryms på en inch (2,54 centimeter). De hattar som håller högsta kvaliteten ska ha minst 40 fibrer per inch, och håller då grad 40.

Hattarna som Lars och Lily säljer har ett värde på mellan 600 kronor och upp till omkring 60 000 kronor.

– Men de dyraste har jag bara sålt två av på 15 år, säger Lars.

De säljer omkring 1 000 hattar om året och 2 000 skjortor samt 300 linnekosty­mer, men hoppas nu på att kunna öka försäljnin­gen. Målet är att öppna en filial i Venezuela och få igång tillverkni­ng av folkets lokala strandhatt­ar. Och framför allt vill Lily kunna förverklig­a sin dröm.

– Jag har en dröm om att öppna en skola för fattiga barn i Venezuela och att vi kan driva skolan genom vinsterna i företaget, så att barnen kan gå där gratis. Jag vill kunna ge dem ett hopp om framtiden, berättar Lily, som precis börjat studera till barnskötar­e.

Man kan inte driva den här verksamhet­en för lönsamhet, utan som livspassio­n

Lars Gårdhagen

 ??  ??
 ?? Bild: Linda Smith ??
Bild: Linda Smith
 ??  ?? De finaste kostymerna tillverkas av ett så kallat drilltyg, som traditione­llt varit vanligare. Det är ett extra tätt tyg på runt 260 till 300 gram jämfört med dagens standard på 180 till 220 gram.
De finaste kostymerna tillverkas av ett så kallat drilltyg, som traditione­llt varit vanligare. Det är ett extra tätt tyg på runt 260 till 300 gram jämfört med dagens standard på 180 till 220 gram.
 ??  ?? Om man vill kontroller­a fibrerna i ett linnetyg, ska man rikta det mot ljuset. Då syns alla fibrer och man får en bild av hur hög kvalitet tyget har. Hattarna graderas utifrån hur tätt fibrerna sitter.
Om man vill kontroller­a fibrerna i ett linnetyg, ska man rikta det mot ljuset. Då syns alla fibrer och man får en bild av hur hög kvalitet tyget har. Hattarna graderas utifrån hur tätt fibrerna sitter.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden