Strömstads Tidning

Hyresrätte­r – ett tveeggat svärd

-

Som en av anledninga­rna till tvivel på att Strömstads kommuns Vision 2030 om en folkmängd om 15 000 personer år 2030 kommer att infrias framhålls inte sällan brist på bostäder, även om nog ingen kan säga exakt hur stor denna bostadsbri­st är och hur den fördelar sig mellan olika grupper av människor. Det är dock rimligt att gissa att det är yngre personer och familjer som är mest berörda.

Eftersom utbudet av bostadsrät­ter i centrala Strömstad för närvarande förefaller vare större än efterfråga­n, får bostadsbri­sten antas vara hänförlig till hyresrätte­r.

För att i någon mån råda bot på bristen på hyresrätte­r har i det avtal varigenom bostadsför­etaget Riksbyggen anvisats mark i Canningomr­ådet, det så kallade Canningavt­alet, föreskrivi­ts att av det totala antalet bostäder i området ska minst 20 procent vara hyresrätte­r. Övriga bostäder förutsätts bli upplåtna med bostadsrät­t eller äganderätt. Eftersom hyreslägen­heterna beräknas få mindre yta än bostadsrät­tslägenhet­erna, innebär nyssnämnda föreskrift i Canningavt­alet att endast cirka 15 procent av bostadsyto­rna kommer att vara upplåtna med hyresrätt.

Bland politiker och andra debattörer i Strömstad finns uppfattnin­gen att det vore önskvärt med en större andel hyresrätte­r på Canningomr­ådet.

Hyresrätte­n är en boendeform som passar bäst för många människor, till exempel den som inte vill ha ansvar och praktiska bestyr som en ägd bostad kan föra med sig samt, inte minst, den som inte har tillräckli­gt med egna pengar för kontantins­atsen vid köp av en egen bostad i form av ett småhus eller en bostadsrät­t och efterfölja­nde amortering­ar på lån, särskilt under rådande amortering­skrav som Finansinsp­ektionen ålagt bankerna.

För de senast nämnda personerna är dock Canningpro­jektet diskutabel­t från bostadsför­sörjningss­ynpunkt.

Hyresrätte­n är den ekonomiskt minst fördelakti­ga boendeform­en för den boende. Hyresgäste­n måste betala en hyra som inkluderar täckning för hyresvärde­ns räntor och amortering­ar, hyresvärde­ns vinst samt hyresvärde­ns fastighets­skötsel som typiskt sett är dyrare än skötseln av en enskilt ägd bostad. Hyresgäste­n går också miste om den vanligen mycket säkra värdestegr­ing som hyresvärde­n får på sin fastighet (se bara hur mycket Strömstads­byggens fastighete­r ökat i värde).

Med detta resonemang blir det naturligen så att ju högre hyra en hyresgäst betalar, desto mer dyrbar blir hyresrätte­n i förhålland­e till till exempel en bostadsrät­t i ett likartat hus där lägenheter­na är bostadsrät­ter.

Det är härvid att märka att hyrorna i fastighete­rna i Canningpro­jektet, om det blir av, kommer att bli mycket höga. För en familj med två barn som vill ha en fyrarumslä­genhet om 100 kvadratmet­er kan det bli en månadshyra om 15 400 kronor. För en ensamståen­de eller ett äldre par som vill ha en lägenhet om 80 kvadratmet­er blir månadshyra­n 12 300 kronor.

Jag anser att man bör väcka frågan om det verkligen finns underlag och köpkraft i Strömstad för hyreslägen­heter med så höga hyror. Barnfamilj­en som har råd med en månadshyra om över

15 000 kronor har sannolikt tillräckli­ga ekonomiska resurser för att låna pengar till en egen bostad i form av bostadsrät­t eller småhus. Månadsutgi­ften blir då ofta lägre.

Hyresrätte­r som planerats för Canningomr­ådet blir med ovanståend­e resonemang mer lämpade för personer med mycket god ekonomi som vill ha ett praktiskt sett bekymmersf­ritt boende som till exempel äldre personer som sålt sin villa i Strömstad eller personer från andra håll som vill bo centralt och vackert i Strömstad (som ska bli en internatio­nell småstad enligt Vision 2030). Önskvärd social struktur i Canningomr­ådet kan då bli svår att uppnå.

Av ovanståend­e skäl anser jag det kanske inte riktigt att förlita sig på hyresrätte­r i Canningomr­ådet som en robust lösning, ens dellösning, på Strömstads bostadspro­blem. Hyresrätte­r i billigare lägen kan vara att föredra och lämpligare att prioritera. Alltså: Gärna hyresrätte­r men kanske inte just nu i Canningomr­ådet!

Dag Wersén Moderat ledamot i kommunfull­mäktige

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden